Totale zonsverduistering op 8 april!

20 maart 2024

Op 8 april 2024 is er een totale zonsverduistering. Ze is helaas niet zichtbaar vanuit Europa. Om ze waar te nemen, moet je naar Mexico, de Verenigde Staten of Canada reizen.

eclips

Eclips!

Op 8 april 2024 wordt de zon gedurende enkele minuten verduisterd in een gebied dat dwars door Mexico, de USA en het zuidoosten van Canada loopt.

Het punt met maximale totaliteit ligt in Mexico tussen de steden Bermejillo en San Martin. Daar duurt de verduisterering maar liefst 4 minuten en 28,1seconden.

De verduistering is gedeeltelijk in het grootste deel van Noord- en Midden-Amerika. 

 

 

 

 

 

Urania's Astroreizen trekt met maar liefst 70 eclipsliefhebbers naar Texas om dit uniek natuurverschijnsel te bekijken.

Ze zullen er zeker niet alleen zijn, want er worden vele duizenden eclipstoeristen verwacht in de Verenigde Staten!

je kan hun avonturen volgen via:

Facebook Urania

Facebook Astroreizen

Polarsteps Astroreizen

 

 

Wat is een totale zonsverduistering?

Een zonsverduistering doet zich voor wanneer zon, maan en aarde exact op één lijn staan en de schaduwkegel van de maan de aarde raakt. 

 


 

Het gebied waar de kernschaduwkegel (groen) van de maan de aarde raakt is typisch een paar honderd kilometer in diameter, en daar ziet men de zonsverduistering totaal. Rond de kernschaduwvlek is er een veel groter deel van de aarde dat zich in de bijschaduwkegel (rood) van de maan bevindt: daar ziet men de zonsverduistering gedeeltelijk. 

De schaduwkegel van de maan zwiept door de ruimte met dezelfde snelheid als de maan in haar baan om de aarde, namelijk 3700 km/h. De aarde draait tezelfdertijd om haar as in dezelfde zin met een snelheid van 1700 km/h (aan de evenaar), waardoor de schaduw van de maan zich over het aardoppervlak beweegt met een relatieve snelheid van om en bij de 2000 km/h. De tocht van de schaduwkegel van de maan over het aardoppervlak kan verscheidene uren duren. 

Zonsverduisteringen kunnen zich alleen voordoen bij nieuwe maan. Want dan staat de maan tussen de zon en de aarde en kan de maanschaduw op de aarde vallen. 

Elke maand is het nieuwe maan. Waarom is er dan niet elke maand een zonsverduistering? De maanbaan maakt een hoek van ongeveer 5° met het eclipticavlak (dat is het vlak van de aardbaan om de zon). Alleen wanneer het vlak van de maanbaan het eclipticavlak kruist, staan zon, aarde en maan precies op één lijn en kan de schaduw van de maan het aardoppervlak bereiken. 

    

 

 

 

 

Wanneer is er nog eens een totale eclips in onze streken?

De laatste keer dat je dicht bij huis een totale eclips kon meemaken, was op 11 augustus 1999. Dat is inmiddels alweer een kwarteeuw geleden. Het goede nieuws: binnenkort is er opnieuw een, op een voor velen onder ons bereikbare locatie!  Het totaliteitspad van de zonsverduistering van 12 augustus 2026 loopt namelijk dwars door Spanje! Dichter bij huis komt ze voor de meesten onder ons niet meer, want voor de eerstvolgende volledige zonsverduistering in België is het wachten tot 2090.

Urania plant dan ook heel wat activiteiten rond deze zonsverduistering! Hou onze website in de gaten voor meer info.