Heldere planeten in april

Mercurius is nog tot 10 april 's avonds zichtbaar laag boven de westelijke horizon. Venus komt deze maand een uur voor de zon op. Ze vervult nu de rol van "Morgenster" aan de oostelijke ochtendhemel. Gans de maand doorkruist ze het sterrenbeeld Vissen. Mars is 's avonds te zien in het westen, hij gaat rond 23h30 onder. Mars beweegt deze maand eerst door de Ram, dan door de Stier.

Jupiter is op 7 april in oppositie met de zon. Dit betekent dat de zon, de aarde en Jupiter dan op één lijn staan. Jupiter en de zon bevinden zich tegenover elkaar aan de hemel. Dus als de zon zich maximaal onder de horizon bevindt is Jupiter hoog in het zuiden terug te vinden. Jupiter is momenteel het helderste object aan de nachtelijke hemel.

Jupiter - 27 maart 2017 - foto: Dries Verelst

Bekijk Jupiter eens met een verrekijker op een stevige steun. Je zult merken dat je 4 maantjes van deze reus kunt zien als fijne stipjes links of rechts van de planeet, zowat op één lijn. Ze werden in 1609 ontdekt door Galilei. Het zijn : Io, Europa, Ganymedes en Callisto. De gasreus staat in het sterrenbeeld Maagd in de buurt van de ster Spica. Saturnus komt in het begin van de maand rond 2 uur op, tegen het einde van de maand rond middernacht. De geringde planeet staat in het sterrenbeeld Boogschutter.