Werkgroepen

Urania is een volkssterrenwacht. Dat houdt niet alleen in dat we heel wat activiteiten organiseren voor het publiek, maar ook dat we een aangename omgeving willen bieden aan mensen die bij ons sterrenkunde willen beoefenen.

Hoe gaat dat? Je bezoekt de sterrenwacht een paar keer, wordt gebeten door de microbe en je komt een cursus volgen. Gaandeweg leer je meer over die boeiende hobby en ja, plots wil je ook actief aan sterrenkunde doen! Daarvoor kan je terecht in de werkgroepen op Urania: zij zijn het kloppende hart van Urania's dagelijkse wetenschappelijke werking.

Hieronder vind je een overzicht van onze werkgroepen. Voor meer informatie over een bepaalde werkgroep kan je de werkgroepleider contacteren.

Waarnemen

 • Algemene Sterrenkunde (WGAS)
  Toegankelijk voor alle Urania-leden met een basiskennis sterrenkunde. Er worden zowel theoretische als praktische onderwerpen behandeld. Van de leden wordt een actieve inbreng verwacht.
 • Meteoren
  Jaarlijks worden tientallen uren waarnemingen van vallende sterren verricht en verwerkt.
 • Poollicht
  Als er kans is op poollicht in onze streken, zal je het geweten en gezien hebben!

Theoretische sterrenkunde

Indien je tot in de kleinste details de fysische en wiskundige grondbeginselen van de astronomie wenst te doorgronden, kan je ongetwijfeld terecht bij ÈÈn van de volgende werkgroepen:

 • Astrofysica en Kosmologie
  Deze werkgroep gaat geen enkele wiskundige uitdaging uit de weg. De leden komen 2 tot 3 maal per maand samen om deze onderwerpen in detail te bestuderen. Dit alles gebeurt met de hulp van de nodige notities die uiteraard nogal zwaar wiskundig zijn.
 • Theoretische Fysica
  De werkgroep theoretische fysica is in het leven geroepen om onderwerpen rond wetenschap en sterrenkunde die in de seminaries aan bod komen meer toe te lichten en de achterliggende theorie op vlak van fysica te bestuderen.

Technisch

 • Astrofotografie
  Zelf foto's nemen, met een klassiek fototoestel, een digitale camera of een CCD-camera.
 • Fotometrie
  Meten van de helderheid van hemellichamen.
 • Kijkerbouw
  De mensen van werkgroep kijkerbouw maken hun eigen telescopen, van het slijpen van de spiegel tot het afwerken van de montering.
 • Radioastronomie
  Bouwen van radiotelescopen en ermee waarnemen. Als je meer wil leren over elektronica, informatica en astronomie en dat ook wil toepassen, zal je je thuisvoelen in deze werkgroep.

En verder...

 • Lichthinder
  Het probleem aankaarten en concrete acties op touw zetten om de lichtvervuiling terug te schroeven.
 • Weerkunde
  Het weer begrijpen, opmeten en ... zelf voorspellen!
 • Jeugdwerking Oberon
  Verenigt alle jongeren tussen 6 en 25 jaar in ÈÈn jeugdwerking. Werkkringen, waarnemen, kamp, driedaagsen, jeugdcursus, ...

Nieuwsberichten

Seminarie: Werkgroep Meteoren Visueel waarnemen

Dankzij de beschikbare technologie van vandaag worden meteoren op zeer verschillende manieren waargenomen. Maar ondanks deze technieken blijft het waarnemen met onze eigen ogen de meest eenvoudige en indrukwekkende methode. Daarom organiseert werkgroep meteoren op vrijdag 10 november een seminarie over visueel waarnemen. Tijdens dit seminarie zal Jan Verbert alle praktische tips en technieken bespreken zodat je na deze avond helemaal zelf aan de slag kan. Zo ben je helemaal voorbereid voor een van onze komende waarnemingsavonden of voor een heldere nacht op vakantie. De seminarie gaat door in de multifunctionele zaal op Urania en start om 20:15. Het einde wordt voorzien tegen 22 uur.

Introductie: meteoren back to basics

Op vrijdag 6 oktober organiseert Werkgroep Meteoren een seminarie Back2Basics. Dit seminarie is speciaal gericht op nieuwe geïnteresseerden die meer willen weten over meteoren, in de volksmond beter bekend als vallende sterren. Het seminarie start om 20u15 en eindigt om 22 uur. Er is geen voorkennis vereist, iedereen is van harte welkom!

Komende werkgroep activiteiten

WGAS: Evolutie als astrofotograaf 30/11/2017 - 20:00 tot 22:00 Algemene Sterrenkunde
WGAS: Curiosity, het hoe en het waarom 07/12/2017 - 20:00 tot 22:00 Algemene Sterrenkunde
Meteoren: waarnemen met radiotechnologie 08/12/2017 - 20:15 tot 22:00 Meteoren
WGAS: Astroschetsen 14/12/2017 - 20:00 tot 22:00 Algemene Sterrenkunde
WGAS: Waarneemavond 21/12/2017 - 20:00 tot 22:00 Algemene Sterrenkunde
Kerstastrokids 03/01/2018 - 08:00 tot 05/01/2018 - 17:00 Oberon
WGAS: Radioastronomie, ook iets voor mij? 11/01/2018 - 20:00 tot 22:00 Algemene Sterrenkunde
WGAS: Waarneemavond 18/01/2018 - 20:00 tot 22:00 Algemene Sterrenkunde
WGAS: Ik ga waarnemen en neem mee 25/01/2018 - 20:00 tot 22:00 Algemene Sterrenkunde
WGAS: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand... 01/02/2018 - 20:00 tot 22:00 Algemene Sterrenkunde