Meteoren

De werkgroep Meteoren is op Urania al jaren een actieve werkgroep. Niet enkel op puur waarnemingsvlak, dat één van onze basisactiviteiten is, maar ook op meer theoretisch vlak wordt interessant werk verricht.

Een belangrijke bezigheid blijft het visueel waarnemen van meteoren, voornamelijk rond de maxima van de grotere zwermen als de Perseïden en de Geminiden. In de zomer wordt regelmatig een "zomeractie" gehouden, en zijn de waarnemers op het Oberonkamp de grootste leveranciers van waarnemingen. Waarnemingen tijdens het jaar gebeuren op een donkere plek in de provincie Antwerpen. Al deze waarnemingen (meestal een 200h waarnemingstijd van een 25 waarnemers) worden verwerkt en doorgestuurd naar de VVS en het IMO (International Meteor Organization) voor verdere analyse.

Sinds kort worden er ook geautomatiseerde waarnemingen gedaan met behulp van een lichtgevoelige video-camera. Het waarnemingsstation op Urania wordt mee ingeschakeld in het internationale netwerk van IMO.

Sinds begin jaren 90 verricht de werkgroep baanbrekend werk op het gebied van wetenschappelijke radio-waarnemingen van meteoren. Verder is de werkgroep actief binnen het IMO, jaarlijks gaan enkele leden naar het IMC (International Meteor Conference), en komen ze in contact met waarnemers van over de hele wereld. De website van het IMO wordt momenteel beheerd door een lid van de werkgroep en enkele leden zijn bezig aan een project over een "Virtual Meteor Observatory". Tenslotte wordt ook gewerkt aan een studie van de verdeling van nalichtende sporen van meteoren.

Seminarie Werkgroep Meteoren op 8 dec.

Dankzij de huidige beschikbare technologie kiezen steeds meer amateurastronomen voor alternatieve waarnemingstechnieken. 

Zo is het waarnemen met behulp van radio-antennes op dit moment misschien wel een van de meest populaire technieken.

Tijdens het volgende seminarie zal Cis Verbeeck, een pionier in deze wereld van radiowaarnemingen, de belangrijkste principes en technieken over het waarnemen van meteoren met radiotechnologie bespreken. 

Komende activiteiten

Er zijn geen activiteiten voor deze werkgroep gepland