Tijdsaanduiding sterrenschijf Urania

Forums: 

Bij het lezen van de uitleg over de Urania sterrenschijf op deze site las ik dat qua tijdsaanduiding voor onze lengtegraad een verschil van 5° X 4 minuten aangehouden wordt t.o.v. Greenwich. Echter bij het aflezen van de meridiaan (verticale rode lijn in het midden van de bovenste schijf) op de zomer/winter tijdsschaal lijkt de lijn door het 40 minuten punt te gaan. Is mijn sterrrenschijf gemaakt voor observatie in midden Duitsland?

Alvast bedankt
Erik

afbeelding van Jef De Wit

Beste Erik

Je kan de sterrenschijf zeker gebruiken in Duitsland. Zo'n schijf is perfect om een algemene indruk te hebben van de sterrenhemel met het blote oog (welke sterrenbeelden zijn zichtbaar?). Als je meer gedetailleerde informatie wil, kan je best een planetariumprogramma installeren op je computer. Een goed gratis programma is Stellarium (http://www.stellarium.org/nl).

Vriendelijke groeten

Jef

afbeelding van Erik De Rouck

Bedankt voor je antwoord. Een programma als Stellarium installeren is inderdaad een erg goede tip.
Ik vermoed dat ik intussentijd ook door heb waar mijn verwarring i.v.m. de sterrenschijf vandaan kwam. Als ik las dat de schijf aangepast is aan de lokale tijd dacht ik dat 12uur overkwam met de middag in het midden van onze tijdszone.
Maar dat moet toch Greenwhich zijn naar waar verwezen wordt. 4° OL is dan een correctie op GCT+1 voor de winter, dus 13h00 - aanpassing 5 x 4 minuten = 12h40. Mijn sterrenschijf en de sterrenschijf die beschreven wordt zijn dan toch identiek!
Grtn
Erik