Kijkerbouw

 

De uitvalsbasis voor de Kijkerbouwers is de Urania-werkplaats, ook wel "den Atelier" genoemd. Daar komen ze wekelijks - op donderdagavond - bij elkaar. Alle aspecten van kijkerbouw passeren de revue. Een overzicht van de activiteiten van de werkgroep:

  • Cursus Kijkerbouw.
    Elke jaar in september start een cursus kijkerbouw. Er is plaats voor 4 deelnemers. Enkele leden van de werkgroep volgen de nieuwe kijkerbouwers op de voet en helpen waar nodig, puttend uit hun uitgebreide expertise. Hun betrachting is vooral om het inzicht en de handelingen m.b.t. de nauwkeurigheid waarmee deze optische instrumenten voor astronomische waarnemingen moeten gebouwd worden, over te dragen aan de cursisten. Toekomstige kandidaten houden er best rekening mee dat een eerste telescoop bouwen, indien men elke week 2 uur komt, toch wel gauw 2 jaar in beslag zal nemen.
  • De cursus Kijkerbouw is in eerste instantie bedoeld voor mensen die een zekere handigheid hebben en die naast hun bestaande telescoop een eigen gebouwde telescoop willen maken.  Daarbij zullen ze geconfronteerd worden met alle mogelijke problemen die telescopen maken met zich meebrengen! Zo leren ze een betere inschatting maken van de impact van bepaalde fouten op een telescoop. Het zal hen steevast helpen bij de evaluatie van de aanschaf van meer gespecialiseerde (tweedehands of nieuwe) kijkers later. Hier leert men eigenlijk een telescoop in al zijn facetten en benamingen ten gronde kennen!
  • "SOS Telescoop". De werkgroep helpt graag mensen verder die problemen hebben met telescopen, zowel optisch als mechanisch. In de mate van hun mogelijkheden, kunde en kennis zullen ze die problemen oplossen of op zijn minst minimaliseren. Wil je het advies van de kijkerbrouwers? Neem dan contact op!  De kijkerbouwers hebben een mailingroep, die je kan bereiken via het contacadres onderaan deze pagina.   
  • Elk jaar wordt ernaar gestreeft om de telescoop van de kijkerbouw-cursus aan te passen en te optimaliseren. Daarbij wordt getracht om de cursustelescoop prijsgunstiger en toch kwalitatief evenwaardig te maken aan die van vorige jaren. Een vaste kern van een 9-tal gedreven interdisciplinaire experten werkt hiervoor constant aan nieuwe ideeën.
  • Opleiding, begeleiding en evaluaties in elke fase van de ontwikkeling van de zelfbouwtelescopen, zoals onze Foucault-mes testbanken en allerhande andere optische testen.
  • Onderhoud en aanpassing van de opdampinstallatie. Dit is een toestel waarmee we tamelijk grote telescoopspiegels kunnen voorzien van een spiegellaag (diameter klok 220mm).

 

Werkgroepleiding: Hugo Riemis en Jan Walschap

Contact: astroduvel@ls.vvs.be