Groepsbezoeken

1) Standaardbezoek

 • Verwelkoming en voorstelling van Urania
  Dit onderdeel omvat een korte voorstelling van Urania en een bondige inleiding op het bezoek. Het programma van het bezoek kan uiteraard aangepast worden aan de wensen van de groep en de omstandigheden van die dag of avond.
 • Uitleg over hemellichamen
  Aan de hand van spectaculaire beelden worden de verschillende hemellichamen (sterren, planeten, asteroïden, ...) van naderbij bekeken. Hier staan onder andere zelfgemaakte beelden op het menu, zodat je al een idee krijgt van wat je verder mag verwachten.
 • Rondleiding door onze tentoonstelling
  Je neemt een kijkje in de verschillende tentoonstellingsruimtes, met bijvoorbeeld een model van de Grote Beer, de maankrater Eratosthenes, een ruimtelijk model van ons zonnestelsel en een collectie echte meteorietstenen.
 • Planetariumvoorstelling
  In het planetarium worden er 3500 sterren geprojecteerd op een koepel van 7m diameter. Aan de hand van deze sterrenhemel worden de sterrenbeelden getoond, de melkweg, de beweging van de planeten doorheen de nachtelijke hemel, de vallende sterren, ... Duur: 30 min

 • Waarnemingen door een sterrenkijker
  Tot slot krijg je de kans om een blik in het heelal te werpen door een van onze grote telescoop: de 40cm Cassegrain (Gobelijn-telescoop). Dit kan enkel bij helder weer en als het voldoende donker is, vanaf ongeveer anderhalf uur na zonsondergang. In geval van een bewolkte hemel is er een vervangprogramma voorzien. Overdag kunnen we met mooi weer naar de zon kijken en de planeet Venus. Via twee telescopen kunnen we dan op een veilige manier naar de zonnevlammen en zonnevlekken zien.

 • Kijkgarantie
  Elke bezoeker die door ongunstige weersomstandigheden niets heeft kunnen waarnemen, krijgt een ticket (1 jaar geldig) om op een heldere vrijdagavond als individuele bezoeker te komen kijken.

Extra mogelijkheid:  Er zijn een aantal extra opties beschikbaar bovenop het gewone bezoek. Deze worden dan geïntegreerd in of vervangen een gelijkaardig onderdeel uit het standaardprogramma.

Astroquiz – gratis, maar wel op aanvraag!

We testen de kennis van de bezoekers aan de hand van een digitale astroquiz met zo’n 20-tal vragen over het zonnestelsel, de sterrenkunde, onze aarde en de ruimtevaart. De winnaar mag na afloop een kleine prijs in ontvangst nemen. We beschikken over 30 'respons'-toestellen. Er kunnen dus maximaal 30 individuelen of 30 duo's (of een mix) meespelen. Duur: 20-30 min

 

Praktische informatie van een groepsbezoek

De totale duur van een groepsbezoek bedraagt ongeveer 2u30. Een groepsbezoek 's avonds kan elke dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond vanaf 20u00. Een groepsbezoek overdag kan elke maandag tot en met vrijdag. Een verjaardagsfeestje kan enkel op woensdagnamiddag vanaf 14u00.

 

Tarieven per persoon

Volwassenen 6 EURO
60-plussers en kinderen 5 EURO

Promotie-actie groepsbezoek + drankje in onze Astrobar:

Volwassenen 7 EURO
60-plussers en kinderen 6 EURO

Duur: 2u in plaats van 2,5u

2) Dagprogramma voor groepen:

Voor groepen vanaf 20 personen is er de mogelijkheid van een dagprogramma voor 39 euro per persoon, in deze prijs zit het bezoek aan Urania, een koffie bij ontvangst en als middagmaal een 3-gangen diner met drank.

Programma voormiddag van 10u00 tot 12u00:

 • ontvangst met Koffie
 • kennismaking met het zonnestelsel
 • bezoek tentoonstellingsruimte

2 uur middagpauze voor diner

Programma namiddag van 14u00 tot 15u00:

 • Planetariumvoorstelling: wat is er deze avond waar te nemen aan de sterrenhemel
 • bezoek waarnemingstoren

Meer informatie over het dagprogramma kan u krijgen via info@urania.be.

Opmerkingen

Het bezoek moet ten minste twee weken op voorhand aangevraagd worden en kan vanaf 15 personen. Dit kan per telefoon (03/455.24.93) of via deze site.

Indien gewenst kan het programma aangepast worden aan de groep. Deze aanpassingen dienen bij de reservering van het bezoek besproken te worden. Urania behoudt zich het recht voor om bij grote afwijkingen van het standaardprogramma de tarieven voor het bezoek aan te passen.

Bij helder weer kleed je je best warm: zelfs in de zomer kan het 's nachts behoorlijk koud zijn.

Voor groepen bieden we, buiten het standaardbezoek, ook een VIP-bezoek, Urania Mobiel en waarnemingsvlucht aan.

 

Bezoek aanvragen

 

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!