NOCTURNE - Lichthinder

14 oktober 2023 - 19:00 tot 23:00
Type activiteit:
Evenement
ODD 2023

1 keer per maand is er bij Urania een speciale nocturne. Boeiende avonden in het schemerdonker, met unieke lezingen, waarnemingsactiviteiten, nooit eerder vertoonde fulldomefilms,... De nocturnes gaan steeds door op een zaterdagavond.

De derde nocturne gaat door op zaterdag 14 oktober 2023.  

Thema: Lichthinder

We zijn die avond geopend vanaf 19 uur. Ook de astrobar is open. Daar kan je gezellig nakaarten, in het gezelschap van de spreker. Als het weer het toelaat, wordt er vanuit de waarnemingstoren naar de planeten Jupiter en Saturnus en heldere deepsky objecten gekeken. 

 

 

Op zaterdag 14 oktober 2023 vindt de 28ste Nacht van de Duisternis plaats. Deze actie wil de gemeenten overtuigen om bewust om te springen met openbare verlichting en om lichthinder zoveel mogelijk te beperken. 

Volkssterrenwacht Urania is die avond geopend van 19 tot 23 uur. Kom naar de sterren en de planeten kijken door onze telescopen. Je krijgt ook informatie over wat lichtvervuiling precies is. In ons planetarium kan je een voorstelling bijwonen waar we het fenomeen van de lichthinder heel mooi kunnen tonen. We tonen er ook verschillende fulldomefilms.

Bezoek zeker ook de astrofototentoonstelling, met werk van Urania's astrofotografen. Met prachtige opnames gemaakt op donkere plaatsen, zonder lichtpollutie...

Als het weer het toelaat, wordt er vanuit de waarnemingstoren naar de planeten Jupiter en Saturnus en heldere deepsky objecten gekeken. 

Ook de astrobar is open. Daar kan je gezellig nakaarten, in het gezelschap van de spreker. 

 

 

Programma

Open vanaf 19 uur.

20 u: Causerie van 1 uur over lichthinder door Preventie Lichthinder medewerker Guy Kindermans 

Guy Kindermans is lid van Leve(n)de Nacht - een vereniging die zich focust op alle aspecten van lichtvervuiling in de nachtelijke wereld. "Lichtvervuiling niet alleen een probleem is voor astronomen, maar ook, en nog veel belangrijker, voor mens, dier en planten. Kortom, de hele nachtelijke biotoop wordt door lichtvervuiling zwaar verstoord. En wie een hart heeft voor de natuur in z'n geheel, mag niet vergeten dat de nachtelijke natuur de helft van de natuur uitmaakt. Je wil toch niet de helft van de natuur verwaarlozen? En ja, we wijzen er ook op dat de lichtvervuiling ook afbreuk doet aan de nachtelijke cultuuraspecten... Kortom, lichtvervuiling is écht schadelijk."

 

Tevens zijn er die avond vier voorstellingen in het planetarium:

19.15 uur: kindervoorstelling  + fulldomefilm "Polaris"

20.15 uur: kindervoorstelling  + fulldomefilm "Planetenjacht"

21.15 uur: publieke voorstelling + fulldomefilm "Moonbase - The Next Step"

22.15 uur: publieke voorstelling + fulldomefilm "The Hot and Energetic Universe" (Engelse versie)

 

Toegangsprijs

Nocturne: 5 euro (exclusief planetarium- en filmvoorstelling)

Tickets kindervoorstelling: 10 euro

Tickets publieke voorstelling: 11 euro

 

  • De kindervoorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Kinderen dienen steeds te worden begeleid door een volwassene.
  • De publieke voorstelling is tevens geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar.
  • Je planetariumticket (voor de publieke voorstellingen) geeft eveneens toegang tot de Nocturne en de causerie.  
  • Toegang is GRATIS voor Uranialeden - Leden dienen wel vooraf tickets te reserveren en gebruiken hun leden-kortingcode (gecommuniceerd via de ledeninfo) om het bedrag op 0 te zetten.