Dirk Frimout

Frank De Winne was niet de eerste Belg in de ruimte: in maart 1992 vloog Dirk Frimout reeds mee aan boord van spaceshuttle Atlantis als payload specialist.

Dirk werd geboren in 1941 te Poperinge. Hij studeerde af als ingenieur aan de Universiteit Gent in 1963 en behaalde in 1970 een doctoraat in toegepaste fysica. Dirk was departementshoofd bij BIRA, het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie. Dat instituut onderzoekt onder andere de atmosfeer van de aarde op grote hoogte, en dan vooral de ozonlaag die ons moet beschermen tegen de schadelijke straling van de zon. Sinds 1978 werkt hij voor de ESA. Hij heeft meer dan 30 publicaties op het vlak van atmosferische fysica, crew training en microgravitatie experimenten.

Op 24 maart 1992 werd de eerste Belg in de ruimte vanop Kennedy Space Center gelanceerd voor missie STS-45. Aan boord van de shuttle Atlantis werkte Dirk mee aan de eerste fase van het ATLAS-project. ATLAS (Atmospheric Laboratory for Applications and Science) was een grootschalig onderzoek van de aarde en haar atmosfeer, waarbij gedurende een hele zonnecyclus talloze metingen werden gedaan. Die dienen als referentiepunt bij het onderzoek van de atmosfeer, het klimaat en het milieu. Het onderzoek naar het verdwijnen van de ozonlaag is daarbij een belangrijke factor. Toen Dirk op 2 april opnieuw in Florida landde had hij er 142 toertjes rond de aarde en 214 vluchturen als astronaut opzitten.

Dirk is getrouwd en heeft twee kinderen. Zijn hobbies zijn lopen, fietsen, wandelen, reizen en schaken.

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!