Jij en de ruimte

Een fascinerende hobby...

De meeste ruimtevaarders interesseren zich al van kindsbeen af voor ruimtevaart. Zij zijn maar enkelen van de duizenden fanaten die dit grootse avontuur van dichtbij volgen. Raketjes bouwen of lanceren, de geschiedenis ontrafelen, satellieten observeren of zelfs meewerken aan echte experimenten: er is voor elk wat wils. De ruimtefanaten ontmoeten elkaar in clubs, op internet, in sterrenwachten, ... Velen maken van hun hobby ook hun beroep.

De Werkgroep Ruimtevaart van de VVS (Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde) is een goed startpunt.
Op Spacenet vind je een uitgebreid overzicht van ruimtevaartclubs in de Benelux.

...een boeiend beroep!

Je moet natuurlijk geen ruimtevaarder zijn om van ruimtevaart je beroep te maken. Achter de schermen werken duizenden mensen in de ruimtevaartindustrie. Een vijftigtal Belgische universiteiten, hogescholen en bedrijven zijn actief in onderzoek en ontwikkeling van satellieten en experimenten. Misschien is het ook iets voor jou?

Ruimtetoerisme

Ruimtevaart doet dromen: iedereen zou wel eens de ruimte in willen. Maar bemande ruimtevaart is vandaag nog heel duur en risicovol. Daarom gebeurt het steeds in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Toch zal de ruimte vroeg of laat opengesteld worden. In Rusland worden de eerste stappen al gezet: zitjes aan boord van de sojoez worden aan het publiek te koop aangeboden om de eigen kosten te drukken. Deze toeristische trips zijn nog duur en omstreden, vooral omdat er geen aangepaste infrastructuur is. De toeristen vliegen noodgedwongen mee naar het ISS, dat daar helemaal niet voor ontworpen is.

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!