Lancering

Na het verlaten van het hotel volgt er nog een inzegening door een orthodoxe priester waarna de crew richting lanceerplatform trekt. 4h20 voor de lancering trekt de crew hun ruimtepakken aan en 2h30 voor vertrek nemen zij plaats in de capsule van de Sojoez-raket.

Frank De Winne en Robert Thirsk
Bron: www.esa.int

7h10 Frank De Winne en zijn collega kosmonauten hebben zonet het kosmonauten hotel in Bajkonour verlaten. Vanaf dit moment loopt alles volgens een strakke planning en worden een aantal tradities in ere gehouden. Deze tradities worden ook wel bijgeloof genoemd en moeten strikt nageleefd worden als je een succesvolle vlucht wil hebben. Ze komen voort uit de eerste ruimtevlucht van Joeri Gagarin in 1961. Zo zette hij zijn handtekening op de deur van zijn slaapkamer in het kosmonauten hotel en urineerde hij tegen het achterwiel van het busje dat hem naar het lanceerplatform bracht.

Frank De Winne verlaat Cosmonaut hotel
Bron: www.esa.int

9h45 In Bajkonour is men begonnen met het vullen van de tanks van de Sojoez-raket waarmee Frank De Winne om 12h34 naar het ISS vertrekt. Over 20 minuten zouden deze vol zijn en komt de crew aan op het lanceerplatform. Binnen een halfuur tenslotte neemt de crew plaats in de capsule van de Sojoez.

10h04 Als alles goed verloopt gaat de crew nu plaatsnemen in de capsule en zal deze over 35 minuten afgesloten worden. Hier zal de crew dan nog 2h de systemen controleren en wachten tot lancering.

11h40 De raket is gevuld met brandstof, crew is aan boord en countdown gaat voort. Blauwe lucht in Bajkonour.

Crew bij instappen
Bron: www.esa.int

12h08 Live uitzending is begonnen op esa.int, commentaar door astronaut Reinhold Ewald. De crew is de laatste systems check aan het doen.De servicetoren is verwijderd.

12h25 Update van ESA: paar wolkjes in Bajkonour maar all systems go voor launch in 9 minuten !

12h35 Liftoff ! Perfecte start voor TMA-15, de astronauten worden blootgesteld aan 3,5g, raket vliegt nu al aan 1500 meter per seconde. De externe boosters zijn afgeworpen.

12h39 4 minuten in de vlucht, tweede trap afgeworpen en derde trap van de raket aangestoken.We zien nu live beelden in de cabine.

12h43 De derde trap is afgeworpen en ze zijn in een orbit van 210 km boven de aarde. De astronauten zijn nu gewichtloos. De lancering van TMA-15 is geslaagd.

12h48 De astronauten zijn nu bezig alle systemen te checken. We sluiten hier de launch-updates af. We publiceren regelmatig nieuwsupdates op de website.

17h03 De bemanning zet verder koers naar het ISS om daar over twee dagen aan te komen. Wie de lancering gemist heeft, kan deze herbekijken via de website van ESA. Bekijk voor meer informatie over de missie, het leven van Frank De Winne en het ISS ons speciaal dossier. Reacties over de lancering zijn welkom op ons discussieforum.

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!