Training

 Voordat Frank De Winne naar het Internationaal Ruimtestation mag, moet hij een uitgebreide training volgen. Hierbij een aantal impressies.

ESA-astronauten Frank De Winne en zijn backup André Kuipers en de Canadese astronauten Robert Thirsk en Chris Hadfield doen een simulatie tijdens hun laatste dag in het Japanase Tsukuba Space Center. Hun oefening was het bevestigen van het Japanse HTV Exposed Pallet aan het Kibo laboratorium.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frank De Winne (rechts) traint samen met de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk in de Soyuz simulator van Star City in Rusland. Na hun lancering zal het Internationaal Ruimtestation voor het eerst zes permanente bemaningsleden krijgen.

 

 

 

  

Frank De Winne en André Kuipers tijdens hun training met de Japanse robotarm. De astronauten oefenen het verplaatsen van een lading van de HTV naar de Kibo module. Kuipers stuurt de robotarm terwijl De Winne de camera's bedient. Het is een heel voorzichtig werk, want een botsing is snel gebeurd!

 

 

 

 

 

 


 

André Kuipers (rechts) en Frank De Winne trainen met de Microgravity Science Glovebox op het Europese Astronautencentrum in Duitsland. In deze afgesloten ruimte worden experimenten met vloeistoffen gedaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Frank De Winne traint in de Cupola-module in het Johnson Space Centrum in Houston, VS. Vanuit de Cupola-module hebben de astronauten een panoramisch zicht op de buitenkant van het ISS en de aarde. Van hieruit zal de robotarm bestuurd en de ruimtewandeling begeleid worden. De Cupola is het laatste element van het ISS en zal gelanceerd worden met de Space Shuttle missie STS-130. Deze vlucht is momenteel gepland voor februari 2010.

 

 

 

 

 

 

 

Frank De Winne inspecteert zijn slaapkamer in een Node-2 training module op ware grootte in het Europese Astronautencentrum in Duitsland. Door het gebrek aan zwaartekracht is rechtop slapen geen enkel probleem.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Winne tijdens een evacuatietraining in het Kennedy Space Center in Florida, VS. Deze foto werd in november 2007 genomen, toen Frank De Winne backup was voor de Franse ESA-astronaut Leopold Eyharts.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Winne tijdens een overlevingstraining in de Zwarte Zee in november 2001 voor de Odissea-missie, zijn eerste ruimtemissie.

 

 

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!