Komeet ISON

Eens in de zoveel tijd komt er een komeet langs die met het blote oog zichtbaar is. Deze 'grote kometen' zijn zo helder, dat ze ook overdag te zien kunnen zijn. In het najaar van 2013 verwachten we dat de komeet C/2012 S1 ISON, kortweg ISON, zichtbaar zal zijn. Hoewel het nog niet zeker is of zij haar reis langs de zon overleeft, toch heeft zij een kans om een heldere komeet te worden. De komeet zal tussen 15 november en 15 december 2013 te zien zijn. Ze levert geen gevaar op voor de aarde.

De ontdekking
De komeet ISON werd ontdekt op 21 september 2012 door twee Russische amateursterrenkundigen, Vitali Nevski en Artyom Novichonok. De komeet is ontdekt met een ISON-Kislovodsk 40 cm reflector. Op het moment van ontdekking stond de komeet ongeveer 965 miljoen kilometer van de zon. Dit is verder weg dan de meeste kometen die ontdekt worden, zelfs verder weg dan de planeet Jupiter. Dat zij toch gezien kon worden, betekent dat de komeet relatief groot is.

 

 

 

 

De naamgeving
De officiële naam van de komeet is C/2012 S1 ISON. De naam “ISON“ verwijst naar het International Scientific Optical Network; de komeet is ontdekt met een reflector die onderdeel is van dit netwerk. De naam verwijst dus enkel naar de organisatie die haar ontdekt heeft.

De helderheid
De komeet was op het moment van ontdekking niet zichtbaar met het blote oog. Naarmate zij dichter bij de aarde komt, wordt ze ook helderder. Daardoor zal ze tussen begin november en eind december 2013 zichtbaar zijn met een kleine telescoop, verrekijker of het blote oog.

Ook echt te zien?
Als de voorspellingen bewaarheid worden zou de komeet erg helder worden. Helderheidsvoorspellingen van kometen moeten echter steeds met een grote korrel zout genomen worden. Veel hangt af van hoeveel ijs en ander vluchtig materiaal dat de komeet bevat en tegen welk tempo dit verdampt als de komeet de zon nadert. Het kan dus zijn dat komeet ISON tegenvalt. Een bijkomende complicerende factor is dat de komeet de zon erg dicht nadert waardoor de komeet zou kunnen uiteenvallen. We hopen dus dat komeet ISON goed zichtbaar zal worden maar zeker zijn wij niet .....

Wanneer zichtbaar?
Als de komeet ook echt met het blote oog zichtbaar wordt, dan zal de komeet tot 22 november te zien zijn aan de ochtendhemel. Na de doortocht langs de zon is ze dan zichtbaar tussen 30 november en 10 december 2013 aan de ochtend- en avondhemel. Op 28 november 2013 passeert de komeet de zon, op ongeveer 1,2 miljoen kilometer afstand. Als zij dit overleeft, zal zij op dat moment op haar helderst zijn.

 

 


 

 

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!