Kometen en ruimtevaart

Kometen en ruimtevaart

Giotto

Giotto was ESA's eerste “deep space“-missie en had als doel om de komeet 1P/Halley te bestuderen. De sonde werd gelanceerd op 2 juli 1985 met een Ariane 1 raket in Kourou (Frans-Guyana). In maart 1986 vloog de sonde langs de beroemde komeet. Daarbij passeerde ze de kern op een afstand van slechts 596 km. De beelden toonden voor het eerst de kern van een komeet en de gegevens van de instrumenten wezen onder andere uit dat de komeet 4,5 miljard jaar geleden tijdens het ontstaan van het zonnestelsel gevormd werd.

Stardust

Stardust (Engels voor sterrenstof) is een onbemand ruimtevaartuig van NASA dat gelanceerd werd op 7 februari 1999. Op 2 januari 2004 vloog het langs de komeet Wild 2 (81P/Wild), deed daar metingen en maakte foto's. Tijdens zijn vlucht ving Stardust interstellaire stofdeeltjes en losvliegende komeetdeeltjes op. Dit opgevangen materiaal werd naar de aarde gebracht op 15 januari 2006 voor nader onderzoek. Je kunt zelf meehelpen bij het zoeken naar interstellaire stofdeeltjes via Stardust@home (http://stardustathome.ssl.berkeley.edu/).

Nadien werd de missie verlengd en hernoemd naar NExT (New Exploration of Tempel 1). De sonde bezocht de komeet 9P/Tempel in februari 2011, ongeveer zes jaar na Deep Impact.

Deep Impact

Deep Impact is een door NASA ontwikkelde ruimtesonde die meer inzicht moest verschaffen over de opbouw van kometen. De lancering vond plaats op 12 januari 2005. Na een reis van zes maanden kwam de sonde op 3 juli 2005 aan bij de komeet 9P/Tempel. Een dag later boorde een meegebracht projectiel (de 'impactor') van 370 kilogram koper zich in de komeet. Hierdoor konden wetenschappers de samenstelling van de komeet achterhalen.

Rosetta

Rosetta is een ruimtesonde van de ESA. Oorspronkelijk zou de sonde de komeet 46P/Wirtanen bezoeken. Door problemen met de Ariane 5 raket werd de lancering echter uitgesteld, waardoor de planning wijzigde. De sonde zal zich in 2014 -tien jaar na de lancering- in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko plaatsen. Daar zal ze ruim een jaar onderzoek verrichten. De sonde zal ook de ontwikkeling van de komeetstaart bestuderen terwijl de komeet de Zon nadert.

Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie bouwde mee aan één van de instrumenten aan boord, namelijk ROSINA (Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and NeutralAnalysis).

Dit instrument zal de samenstelling van de atmosfeer en ionosfeer van de komeet bestuderen.

Een lander genaamd Philae zal op de komeet proberen te landen. Door de geringe zwaartekracht zal Philae vlak voor de landing twee harpoenen afvuren. Deze moeten voorkomen dat de lander weer terugstuitert in de ruimte.

Is er iets onduidelijk? Heb je een fout gevonden? Mail ons!