Kijk Omhoog Berichten

Heldere planeten in september

Tegen het einde van de maand verschijnt Mercurius aan de oostelijke ochtendhemel. Venus is in het eerste deel van de maand nog maar nauwelijks te zien in de ochtendschemering laag boven de oostelijke horizon. Begin september duurt het tot middernacht voordat de buitenplaneten Mars, Jupiter en Saturnus aan de hemel staan. Tegen het einde van de maand is dat al om 22h. Mars komt als laatste op.

Heldere planeten in augustus

Mercurius is deze maand niet zichtbaar. De zichtbaarheid van Venus vermindert. Aan het begin van de maand komt de planeet nog voor de ochtendschemering op maar tegen het einde van de maand verdwijnt ze in de schemering. Mars komt in het begin van de maand na middernacht op en is tot de ochtendschemering te zien boven de oostelijke horizon. Ook Jupiter is nu een ochtendverschijnsel.

Heldere planeten in juli

Mercurius is deze maand niet zichtbaar. Venus wordt deze maand wat beter zichtbaar, de planeet komt iets na 4h op in het noordoosten. Mars komt in het begin van de maand rond 2h op en is tot de ochtendschemering te zien boven de oostelijke horizon. Ook Jupiter is nu een ochtendverschijnsel. In het begin van de maand komt deze gasreus op rond 1h30 pal in het oosten en tegen het einde van de maand om 23h30. Saturnus komt in het begin van de maand rond middernacht op, tegen het einde van de maand al rond 22h.

Heldere planeten in juni

Mercurius en Venus zijn deze maand moeilijk te zien aan de ochtendhemel. Mars komt tegen het einde van de maand reeds rond middernacht op en is tot de ochtendschemering te zien boven de oostelijke horizon. Ook Jupiter is nu een ochtendverschijnsel in het oosten. De gasreus staat in de buurt van Mars. Saturnus komt in het begin van de maand rond 2h op, tegen het einde van de maand al kort na middernacht.

Heldere planeten in mei

Mercurius is alleen nog in het begin van de maand zichtbaar in de avondschemering, laag boven de westnoordwestelijke horizon, Venus komt ongeveer een uur voor de zon op, maar de planeet blijft vrij laag boven de oostelijke horizon. Mars komt ongeveer anderhalf uur voor de zon op in het oosten maar is niet gemakkelijk te zien. Ook Jupiter is nu een ochtendverschijnsel. In het begin van de maand staat hij dicht bij Venus, op het einde van de maand vinden we hem bij Mars. Saturnus komt in het begin van de maand rond 4h op, tegen het einde van de maand al kort na middernacht.

Heldere planeten in april

Mercurius is in de tweede helft van april 's avonds te zien, laag boven de westnoordwestelijke horizon rond het einde van de burgerlijke schemering (als de zon al 6 graden onder de horizon gezakt is). De zichtbaarheid van Venus vermindert, de planeet zakt steeds lager in de oostelijke ochtendschemering. Mars en Saturnus staan in de buurt van Venus maar zijn minder goed zichtbaar. Jupiter wordt op het einde van de maand zichtbaar aan de ochtendhemel.

Heldere planeten in maart

Deze maand zijn er bijna geen planeten zichtbaar. Venus staat s ‘morgens laag in het zuidoosten. Mars staat in de buurt van Venus maar nog lager boven de horizon.

Heldere planeten in februari

Mercurius is moeilijk waarneembaar. Venus is 's morgens te zien in het zuidoosten, laag boven de horizon. Mars is moeilijk waarneembaar in de ochtendschemering, vlak boven de zuidoostelijke horizon ten zuiden van de veel helderdere Venus (rechtsonder dus). Jupiter is nog te zien aan de westelijke avondhemel, maar de gasreus gaat steeds vroeger onder. Halfweg de maand verdwijnt hij in de avondschemering. Saturnus is niet zichtbaar.

Heldere planeten in januari

Mercurius is in de eerste helft van de maand te zien laag boven de zuidwestelijke avondhemel. Venus is de eerste dagen van de maand na zonsondergang te zien in het zuidwesten. Tegen het einde van de maand is de planeet te vinden in de ochtendschemering, laag in het zuidoosten. Mars is moeilijk waarneembaar in de ochtendschemering. Tegen het einde van de maand komt de meer opvallende Venus in de buurt en dan is hij gemakkelijker te vinden. Jupiter staat nog de hele maand aan de hemel in de Waterman, maar hij gaat steeds vroeger onder. Saturnus is alleen de eerste dagen van de maand nog te zien, laag in het zuidwesten.

Heldere planeten in december

Mercurius is op het einde van de maand te zien aan de avondhemel laag boven de westelijke horizon. Venus is na zonsondergang te zien in het zuidwesten. Mars is niet zichtbaar. Jupiter en Saturnus staan nog steeds in elkaars buurt. Maar tegen het einde van de maand gaat Saturnus al vroeg onder.

Pages