Kijk Omhoog Berichten

Heldere planeten in mei

Mercurius is deze maand niet zichtbaar. Venus is gedurende heel de avond te zien tot na middernacht. Mars is 's avonds eerst te zien in de Tweelingen (Gemini), naar het einde van de maand verschuift de oranjerode planeet naar de Kreeft (Cancer). Jupiter is pas op het einde van de maand te zien laag boven de oostelijke ochtendhemel. Saturnus staat laag boven de zuidoostelijke ochtendhemel.

Heldere planeten in april

Tijdens de eerste helft van april is Mercurius te zien laag boven de westelijke avondhemel. Venus is gedurende heel de avond te zien tot na middernacht. Mars is 's avonds te zien in de Tweelingen (Gemini), hoog aan de hemel. Jupiter is deze maand niet te zien. Saturnus is vanaf half april te vinden in de ochtendschemering laag boven de zuidoostelijke horizon.

Heldere planeten in maart

Mercurius is op het einde van de maand 's avonds te zien. Venus gaat steeds later onder, onze heldere avondster is te zien boven de westelijke avondhemel. Halfweg de maand gaat ze pas onder om 22h. Mars is bijna heel de nacht te zien in de Stier (Taurus), naar het einde van de maand verschuift de oranjerode planeet naar de Tweelingen (Gemini). Jupiter is alleen in het begin van de maand nog te zien laag boven de westelijke avondhemel. Saturnus is in maart niet zichtbaar.

Heldere planeten in februari

Mercurius is deze maand niet zichtbaar. Venus gaat steeds later onder, onze heldere “avondster” is te zien boven de westelijke avondhemel. Halfweg de maand gaat ze onder om 20h30, 2.5 uur na de zon. Mars is heel de nacht te zien in de Stier (Taurus), maar de afstand tot de aarde wordt steeds groter zodat zijn helderheid langzaam afneemt. Jupiter gaat in het begin van de maand onder rond 22h30, pal in het westen. Tegen het einde van de maand gaat de heldere planeet al onder om 21h15. Saturnus is in februari niet zichtbaar.

Heldere planeten in januari

Mercurius is in de tweede helft van de maand zichtbaar laag boven de zuidoostelijke ochtendhemel. In het begin van de maand is Venus nog wat moeilijk te zien kort na zonsondergang in het zuidwesten. Dag na dag verbetert de zichtbaarheid. Mars is te zien in de Stier (Taurus). In de loop van de maand neemt zijn helderheid af. Jupiter staat in het begin van de maand bij het invallen van de duisternis in het zuiden.

Heldere planeten in december

Mercurius is in de tweede helft van de maand kort zichtbaar aan de vroege avondhemel. Venus is de laatste dagen van het jaar te zien linksonder Mercurius. Mars komt op 8 december in oppositie met de zon en is nu op zijn helderst. Jupiter en Saturnus zijn te zien vanaf het invallen van de duisternis.

Heldere planeten in november

Mercurius en Venus zijn deze maand niet zichtbaar. Mars komt bij het begin van de maand twee uur na zonsondergang op, tegen het einde van de maand verschijnt hij al van zodra de zon verdwijnt. Jupiter en Saturnus zijn te zien vanaf het invallen van de duisternis.

Heldere planeten in oktober

Mercurius is het eerste deel van de maand zichtbaar rond het einde van de schemering laag boven de oostelijke ochtendhemel. Venus komt in bovenconjunctie met de zon en is deze maand niet zichtbaar. In oktober zijn de buitenplaneten Mars, Jupiter en Saturnus gedurende vijf uur zichtbaar aan de avondhemel. Mars komt er als laatste bij en Saturnus verdwijnt als eerste. 

Heldere planeten in september

Tegen het einde van de maand verschijnt Mercurius aan de oostelijke ochtendhemel. Venus is in het eerste deel van de maand nog maar nauwelijks te zien in de ochtendschemering laag boven de oostelijke horizon. Begin september duurt het tot middernacht voordat de buitenplaneten Mars, Jupiter en Saturnus aan de hemel staan. Tegen het einde van de maand is dat al om 22h. Mars komt als laatste op.

Heldere planeten in augustus

Mercurius is deze maand niet zichtbaar. De zichtbaarheid van Venus vermindert. Aan het begin van de maand komt de planeet nog voor de ochtendschemering op maar tegen het einde van de maand verdwijnt ze in de schemering. Mars komt in het begin van de maand na middernacht op en is tot de ochtendschemering te zien boven de oostelijke horizon. Ook Jupiter is nu een ochtendverschijnsel.

Pages