Kijk Omhoog Berichten

Heldere planeten in november

Mercurius is in de eerste helft van de maand waarneembaar aan de oostelijke ochtendhemel. Vanaf half november gaat Venus meer dan twee uur na de zon onder. De planeet is dan kort te zien laag boven de zuidwestelijke avondhemel. Mars is niet zichtbaar. Jupiter en Saturnus staan nog steeds in elkaars buurt. Rond 18h staat dit tweetal laag in het zuiden. Saturnus gaat al om 22h onder, Jupiter anderhalf uur later.

Heldere planeten in oktober

Mercurius is in de tweede helft van de maand waarneembaar aan de oostelijke ochtendhemel. Venus is kort na zonsondergang zichtbaar laag boven de westelijke hemel. Mars is niet zichtbaar. Jupiter en Saturnus blijven nog steeds in elkaars buurt. Jupiter staat eind van de maand nog tot middernacht (laag) boven de horizon, Saturnus gaat al een uurtje eerder onder.

Heldere planeten in september

Mercurius is deze maand niet waarneembaar. Venus is deze maand vrij moeilijk te zien, de planeet staat laag boven de westelijke hemel in de avondschemering. Mars is niet zichtbaar. Jupiter en Saturnus blijven nog steeds in elkaars buurt. Ze zijn tot na middernacht zichtbaar. Rond 23h staan ze laag boven de zuidelijke horizon. Saturnus staat in de Steenbok (Capricornus) en Jupiter (de helderste van de twee) in de Waterman (Aquarius).

Heldere planeten in augustus.

Mercurius is deze maand niet waarneembaar. Venus is ook deze maand vrij moeilijk te zien, de planeet staat laag boven de westelijke hemel in de avondschemering. Mars is niet zichtbaar. Jupiter en Saturnus blijven nog steeds in elkaars buurt. Ze zijn de hele nacht zichtbaar. Rond 23h staan ze laag boven de zuidoostelijke horizon. Saturnus staat in de Steenbok (Capricornus) en Jupiter (links van Saturnus) in de Waterman.

Heldere planeten in juli

Mercurius is deze maand niet waarneembaar. Venus is deze maand vrij moeilijk te zien, de planeet staat laag boven de noordwestelijke hemel in de avondschemering. Mars is niet meer te zien, hij gaat onder voor het voldoende donker is. Jupiter en Saturnus blijven nog steeds in elkaars buurt. Ze komen steeds vroeger op. Halfweg de maand juli vinden we ze rond middernacht laag boven de zuidoostelijke horizon. Jupiter is de helderste van de twee.

 

Heldere planeten in juni

Mercurius is deze maand niet waarneembaar. Venus is deze maand vrij moeilijk te zien, de planeet staat laag boven de noordwestelijke hemel in de avondschemering. Mars wordt minder helder. Tegen het einde van de maand verdwijnt hij in de avondschemering. Jupiter en Saturnus vinden we laag boven de zuidoostelijke horizon in de nanacht. Tegen het einde van de maand komen ze al voor middernacht op.

 

Heldere planeten in mei

Mercurius is deze maand te zien aan de westelijke avondhemel. De beste zichtbaarheid situeert zich enkele dagen voor en na 17 mei. Venus is deze maand nog niet goed te zien, de planeet staat laag boven de westelijke avondhemel in de avondschemering. Mars is de eerste helft van de nacht zichtbaar als een oranjerode ster in het sterrenbeeld Stier (Taurus). Zijn zichtbaarheid vermindert langzamerhand. Jupiter en Saturnus vinden we laag boven de zuidoostelijke horizon in de ochtendschemering. Tegen het einde van de maand komen ze al rond middernacht op.

Heldere planeten in april

Mercurius is pas tegen het einde van de maand te zien aan de westelijke avondhemel. Venus is deze maand nog niet goed te zien, de planeet gaat te kort na de zon onder. Mars is de eerste helft van de nacht zichtbaar als een oranjerode ster in het sterrenbeeld Stier (Taurus). Jupiter en Saturnus vinden we laag boven de zuidoostelijke horizon in de ochtendschemering.

Heldere planeten in maart

Mercurius staat te laag boven de horizon om deze planeet te kunnen waarnemen. Ook Venus is deze maand niet te zien. Mars is de eerste helft van de nacht zichtbaar als een oranjerode ster. Jupiter en Saturnus vinden we laag boven de oostelijke horizon in de ochtendschemering. Saturnus staat ten westen (rechts) van Jupiter. Deze laatste is de helderste van dit tweetal.

Heldere planeten in februari

Mercurius is de eerste dagen van februari nog in de avondschemering te zien, laag boven de westelijke horizon. Venus komt te kort voor de zon op om de planeet te kunnen waarnemen met het blote oog. Mars is de eerste helft van de nacht zichtbaar als een oranjerode ster. Jupiter en Saturnus zijn niet te zien, ze staan te dicht bij de zon.

Pages