Nieuwsberichten

Een kosmische tarantula gevangen door NASA's Webb

Ooit ontvouwde zich een kosmisch scheppingsverhaal: Duizenden nooit eerder geziene jonge sterren in een stellaire kraamkamer genaamd 30 Doradus, vastgelegd door NASA's James Webb Space Telescope. Deze nevel, die de bijnaam Tarantulanevel kreeg vanwege de stoffige filamenten op eerdere telescoopbeelden, is al lang favoriet bij astronomen die stervorming bestuderen. Webb onthult niet alleen jonge sterren, maar ook verre achtergrondstelsels en de gedetailleerde structuur en samenstelling van het gas en het stof in de nevel.

Verrassende details in scherpe nieuwe James Webb Space Telescope-beelden van Jupiter

De nieuwste beelden van Jupiter van de James Webb Space Telescope (JWST) zijn verbluffend. De op 27 juli 2022 vastgelegde infraroodbeelden — kunstmatig gekleurd om specifieke kenmerken te laten opvallen — tonen fijn filigraan langs de randen van de gekleurde banden en rond de Grote Rode Vlek en bieden ook een ongekend zicht op de aurora's boven de noord- en zuidpool.

Astrofysicus helpt de oorsprong van het universum in kaart te brengen

Niet groter dan een magnetron, een apparaat dat is ontworpen en gebouwd door een astrofysicus van de Universiteit van Miami, helpt een internationaal team van astronomen een kolossale hoeveelheid gegevens te verkrijgen over hoe de zogenaamde donkere middeleeuwen ongeveer 400 miljoen jaar na de Oerknal aan een einde kwamen.

Natuurkundigen ontwikkelen een donkere-materiedetector

Lancaster University leidt een project van £ 500.000 om een ​​nieuw type detector te ontwikkelen voor het zoeken naar donkere materie.

Nieuwe telescoop wordt de 'GOTO' voor zwaartekrachtgolf gebeurtenissen

Een nieuwe telescoop, bestaande uit twee identieke arrays aan weerszijden van de planeet, zal bronnen van zwaartekrachtsgolven opsporen.

LUX-ZEPLIN Dark Matter Detector levert eerste resultaat

Diep onder de Black Hills van South Dakota in de Sanford Underground Research Facility (SURF), heeft een innovatieve en uniek gevoelige donkeremateriedetector - het LUX-ZEPLIN (LZ) -experiment, geleid door Lawrence Berkeley National Lab (Berkeley Lab) - een check-out fase van opstartoperaties doorlopen en lzijn de eerste resultaten afgeleverd.

GAAT NIET DOOR: Livestream / Event - Tweede poging tot lanceren Space Launch System

NASA was van plan om op zaterdag 3 september het SLS te lanceren, maar de countdown werd ondertussen stilgelegd. Geen lancering. Geen livestream. Geen event. Volgende keer beter

Waarom Jupiter geen ringen heeft zoals Saturnus

Jupiter zou – omdat hij groter is – grotere en meer spectaculaire ringen moeten hebben dan Saturnus. Maar nieuw UC Riverside-onderzoek toont aan dat de massieve manen van Jupiter voorkomen dat dergelijke ringen er de nachtelijke hemel verlichten.

Astronomen detecteren een radio "hartslag" miljarden lichtjaren van de aarde

Astronomen van het MIT en universiteiten in Canada en de Verenigde Staten hebben een vreemd en aanhoudend radiosignaal gedetecteerd van een ver sterrenstelsel dat met verrassende regelmaat lijkt te flitsen.

Satelliet fotografeerde bouwplaats van de Extreme Large Telescope

De satellietfoto's tonen de plaats waar momenteel de werken zijn begonnen voor de bouw van één van de belangrijkste toekomstige astronomische instrumenten, de Europese Extreme Large Telescope.

Pages