Nieuwsberichten

Komeet Neowise is mooi te zien!

Update 12 juli: De komeet is nu al 's avonds te zien. Profiteer van de heldere nachten de komende dagen! Kijk rond 23h in het noorden laag aan de horizon met een verrekijker! Je kan dan tot 2-3h 's morgens genieten van dit spectakel!

Betelgeuse koelt af aan het einde van zijn leven

Eind 2019 begon de rode superreus die het dichtst bij de aarde staat, Betelgeuse, snel in helderheid te vervagen. Aanvankelijk werd het beschouwd als een teken dat de ster op het punt stond om supernova te worden of dat er een stofstorm was. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat deze werd veroorzaakt door een gigantische stervlek die 10% kouder is dan de rest van het oppervlak van de ster.

RB 12 - Het Grote Gruwelijke Marsmonster

Uiteraard zit er geen monster nabij of op Mars. Maar het werd soms wel gekscherend gezegd omdat meer dan de helft van de Marssondes nooit op bestemming zouden aankomen. Daar moest dus wel een monster zitten dat de Aardse ruimtetuigen met "huid en haar" verslond. Niet?

Maar zijn de cijfers echt zo slecht? Wel, in deze 12de ruimtevaartbabbel zoeken we het voor u uit.

Mogelijke botsing tussen twee zwarte gaten met zichtbaar licht

Voor het eerst hebben astronomen mogelijk licht gezien door de samenvoeging van twee zwarte gaten, waardoor ze de kans kregen om meer te leren over deze mysterieuze donkere objecten.

RB 11 - Het Boek In de Achtergrond

De oplettende kijker van de vorige afleveringen heeft ongetwijfeld opgemerkt dat in het decor er telkens één boek wat prominenter in beeld kwam.

RB 10 - Virgin Galactic & Virgin Orbit

In deze aflevering maken we kennis met Virgin Galactic, de firma van Richard Branson die toeristen in een suborbitaal sprongetje kennis wil laten maken met de ruimtevaart.

Maan bedekt Venus

In de ochtend van 19 juni schoof de de planeet Venus achter de maan. Ze bleef een klein uur verborgen en kwam aan de andere zijde van de maan weer tevoorschijn. De maansikkel is slechts 4% verlicht en Venus ziet er ook uit als een dunne sikkel, 8% verlicht maar wel 52” groot. Met het blote oog dus niet zichtbaar, wel met een verrekijker of telescoop.

Astronomen vangen zeldzaam kosmisch ‘Jekyll and Hyde’ gedrag op in een dubbel sterrenstelsel

Het vreemde gedrag van een duo van sterren in een dichte cluster genaamd Terzan 5, op 19.000 lichtjaar van de aarde, heeft de aandacht getrokken van een internationaal team van astronomen.

RB 9 - Bemande ruimtevaart

Crew Dragon is ondertussen met de astronauten Bob en Doug veilig en wel aangekomen bij het ruimtestation. Maar zowel in Amerika als daarbuiten staan er nog heel wat andere bemande ruimtevaartprojecten op stapel.

Astronomen bezoeken de eerste ‘Einstein-ring’ opnieuw in archiefgegevens

Vastbesloten om een ​​naald in een kosmische hooiberg te vinden, reisden een paar astronomen door archieven met oude gegevens van WM Keck Observatory op Mauna Kea in Hawaï en oude röntgengegevens van NASA's Chandra X-ray Observatory om een ​​mysterie te ontsluiten van de zwaartekrachtlens van een heel sterke maar zwaar verduisterde quasar.

Pages