Nieuwsberichten

Een absoluut waanzinnig plan om Mars een kunstmatige magnetosfeer te geven

Van Mars een tweede Aarde maken, is een van de grote dromen van de mensheid. Mars heeft veel te bieden. De dag is ongeveer even lang als die van de aarde, er is veel bevroren water net onder het oppervlak en het kan waarschijnlijk op tijd een redelijk ademende atmosfeer krijgen. Maar een van de dingen die het mist, is een sterk magnetisch veld. Dus als we van Mars een tweede aarde willen maken, moeten we er een kunstmatige van maken.

Het vroege heelal en de levensduur van neutronen

Het begrijpen van het vroege heelal hangt af van het schatten van de levensduur van neutronen

Boosdoener voor de dood van nabijgelegen melkwegstelsels ontmaskerd

Wetenschappers hebben het duidelijkste bewijs tot nu toe geleverd van de processen die melkwegstelsels in nabije regio's van het heelal de das omdoen.

Op zoek naar aarde 2.0? Zoom in op een ster!

Astronomen die op zoek zijn naar aardachtige planeten in andere zonnestelsels hebben een doorbraak bereikt door het oppervlak van sterren van dichterbij te bekijken.
Een nieuwe techniek ontwikkeld door een internationaal team van onderzoekers gebruikt een combinatie van gegevens van telescopen op de grond en in een baan om de aarde om onderscheid te maken tussen lichtsignalen afkomstig van sterren en signalen afkomstig van planeten die om die sterren draaien.

De grootste komeet ooit gezien zal in 2031 zo dichtbij komen als Saturnus

Een megakomeet - mogelijk de grootste die ooit is ontdekt - komt van de Oortwolk (*) onze kant op. De ongewone hemelse zwerver zal naar schatting 100 à 200 kilometer in doorsnede zijn en zal in 2031 het dichtst bij de zon komen. Maar het dichtste dat hij bij de aarde zal komen is nabij de baan van Saturnus.

Hubble detecteert een gevaarlijke dans

Deze foto – afkomstig van de NASA/ESA Hubble-ruimtetelescoop – toont twee op elkaar inwerkende sterrenstelsels die zo met elkaar verweven zijn dat ze een verzamelnaam hebben - Arp 91. Hun delicate galactische dans vindt plaats op meer dan 100 miljoen lichtjaar van de aarde.

Hubble vindt vroege, massieve sterrenstelsels die leeg lopen

Toen het universum ongeveer 3 miljard jaar oud was, slechts 20% van zijn huidige leeftijd, beleefde het de meest vruchtbare periode van stergeboorte in zijn geschiedenis. Maar toen NASA's Hubble-ruimtetelescoop en de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) (*) in het noorden van Chili naar kosmische objecten uit deze periode staarden, ontdekten ze iets vreemds: zes vroege, massieve, "dode" sterrenstelsels die zonder koud waterstof waren geraakt, hét gas dat nodig is om sterren te maken. Zonder brandstof voor stervorming liepen deze sterrenstelsels letterlijk leeg.

Livestream - Lancering Soyuz MS-19 mét filmcrew

Dinsdag 5 oktober om 10u30 begint er bij Urania weer een ruimtevaartlivestream, deze keer naar aanleiding van de lancering van Soyuz MS-19, op weg naar het ruimtestation ISS. Een wat aparte lancering trouwens, eentje met een Russische filmcrew. Allemaal de "schuld" van Tom Cruise. Een vlucht trouwens met gevolgen voor sommige bemanningsleden van het ISS. Het verhaal én de lancering, met commentaar van Urania's ruimtevaartbabbelaar Koen Geukens.

Na een temperatuur blijken zwarte gaten ook een druk te hebben

We wisten dat zwarte gaten een temperatuur hebben. Het blijkt nu dat ze ook een druk hebben

Een virtueel universum ter uwer beschikking.

Onderzoekers genereren een volledig virtueel universum en maken het beschikbaar om te downloaden

Pages