Nieuwsberichten

De Melkweg heeft een zeer hete halo vinden astronomen

De halo die ons eigen Melkwegstelsel omringt, is veel heter dan wetenschappers ooit dachten - en het is misschien niet uniek onder sterrenstelsels. De nieuwe bevindingen werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Astronomical Society, die online werd gehouden vanwege de COVID-19-pandemie.

De periode van lichtende nachtwolken is weer daar!

Het seizoen van lichtende nachtwolken is het voorbije weekend goed en wel begonnen. Er waren verschillende waarnemingen uit o.a. Estland en het noorden van Duitsland. De eerste dagen zullen eventuele lichtende nachtwolken dicht bij de horizon te zien zijn, maar naarmate we naar 21 juni gaan, zullen ze hoger aan de hemel te zien zijn.

RB 8 - Crew Dragon vs Starliner.

In deze (korte) ruimtevaartbabbel maken we een vergelijking tussen Crew Dragon (SpaceX) en Starliner (Boeing). Beide capsules werden voor de NASA ontwikkeld in kader van het Commercial Crew programma.

Launch America! - De dag dat Amerika weer astronauten kan lanceren

Na een eerste door het weer verstoorde poging op 27 mei lukte het op zaterdag 30 mei dan toch: Launch America!, de lancering van Bob en Doug aan boord van Crew Dragon, de eerste bemande lancering vanuit Amerika sinds 2011. Op zondag 31 mei rond 16.30 uur moet de capsule koppelen met het ruimtestation. Te volgen via onze live stream vanaf 15.30 uur!

Een galactisch ballet

Iedere week brengt de website van de ESO een “Picture of the Week” uit, een foto die om één of andere reden speciaal is vanuit het standpunt van de astronomie.

ESO Instrument vindt dichtstbijzijnde zwarte gat

Een team van astronomen van de European Southern Observatory (ESO) en andere instituten heeft een zwart gat ontdekt dat op slechts 1000 lichtjaar van de aarde ligt.

RB 7 - Commercial Crew

Dat op 27 mei aanstaande NASA na 9 jaar onderbreking opnieuw astronauten in een baan om de aarde gaat brengen, is een gebeurtenis waar we allen naar uitkijken.

RB 6 - De bevoorrading van het ISS.

Op 27 mei worden voor het eerst in negen jaar nog eens Amerikaanse astronauten vanop Amerikaanse bodem met een Amerikaanse raket en capsule in een baan om de aarde gebracht. Een dag later koppelen ze hun capsule aan het International Space Station (ISS). Wonen en werken in zo'n ruimtestation is één ding. Maar als de astronauten er wat langer willen blijven, dan moeten ze bevoorraad worden. In deze zesde ruimtevaartbabbel kijken we terug in het verleden naar de eerste bevoorradingsvluchten, maar ook hoe een dergelijke opdracht momenteel kan gebeuren. En Dragon, de bevoorradingscapsule van SpaceX, was eveneens de voorloper van Crew Dragon, de capsule die dus op 27 mei gelanceerd gaat worden.

Kunnen wormgaten fungeren als tijdmachines?

Tijdreizen naar het verleden is een lastige zaak. We kennen geen enkele natuurkundige wet die het absoluut verbiedt, en toch kunnen we geen manier vinden om het te doen, en als we het zouden kunnen, opent de mogelijkheid allerlei ongemakkelijke paradoxen (zoals wat er zou gebeuren als je je eigen vader/grootvader zou vermoorden vooraleer jij geboren wordt).

De maan als wegwijzer

Vrijdag 8 mei staat de (nog steeds bijna volle) maan 6 graden ten noorden van Antares van de Schorpioen (Scorpius). Maandag 11 mei om 9h stopt de oostwaartse beweging van Saturnus aan de sterrenhemel. De geringde planeet gaat zich vanaf dan westwaarts bewegen tussen de sterren. Dit noemen we in retrograde zin, want in het algemeen bewegen de buitenplaneten oostwaarts t.o.v. de sterren. Rond hun oppositiedatum (20/7 voor Saturnus) keert de richting even om en vormt hun schijnbare baan een lus aan de hemel. Dit effect wordt veroorzaakt door de snellere beweging van de aarde om de zon.

Pages