Nieuwsberichten

Webb onthult nooit eerder vertoonde details in Cassiopeia A

De explosie van een ster is een dramatische gebeurtenis, maar de overblijfselen die de ster achterlaat kunnen nog dramatischer zijn. Een nieuw midden-infraroodbeeld van NASA's James Webb Space Telescope is een verbluffend voorbeeld.

Op zoek naar leven met ruimtestof

Wetenschappers stellen een manier voor om naar buitenaards leven te zoeken met behulp van kleine stofdeeltjes afkomstig van andere werelden.

Een AI algoritme maakt de kosmos helderder

Zelfs beelden die zijn verkregen door 's werelds beste telescopen op de grond zijn wazig vanwege luchtonrust in de atmosfeer. Hoewel schijnbaar onschadelijk, verhult deze vervaging de vormen van objecten in astronomische afbeeldingen, wat soms leidt tot foutieve natuurkundige metingen die essentieel zijn voor het begrijpen van de aard van ons universum.

LIVESTREAM - Lancering Starship

Het is zover. SpaceX gaat maandag 17 april voor het eerst de combinatie Super Heavy (Booster 7) en Starship (Ship 24) lanceren. Live te volgen via volkssterrenwacht Urania.

[UPDATE] LIVESTREAM - Lancering JUICE, een Europese sonde naar Jupiter

ESA's Jupitersonde JUICE moest op donderdag 13 april gelanceerd worden maar het weer zorgde op het laatste moment voor een dag uitstel. Vrijdag 14 april proberen we opnieuw met een livestream.

Webb legt de zelden geziene prelude van een supernova vast

Een Wolf-Rayet-ster is een zeldzame prelude op de beroemde slotact van een massieve ster: de supernova. Als een van de eerste waarnemingen in 2022 legde de James Webb-ruimtetelescoop de Wolf-Rayet-ster WR 124 vast met ongekend detail.

Details over verder onderzoek naar melkwegstelsels met de Webb Space Telescope

Details over verder onderzoek naar melkwegstelsels met de Webb Space Telescope

De James Webb Space Telescope heeft wetenschappers eerder onvoorstelbare details gegeven van sterrenstelsels miljoenen lichtjaren weg. Nu gebruiken astronomen, waaronder Aaron Evans van de Universiteit van Virginia, de verbluffende afbeeldingen en gegevens om te bestuderen wat er gebeurt in de kernen van andere sterrenstelsels.

Een nieuw model om beter te begrijpen wat er in botsende zwarte gaten zit

In 2015 ontdekten wetenschappers voor het eerst zwaartekrachtgolven, rimpelingen in de ruimte-tijd die optreden wanneer grote kosmische gebeurtenissen, zoals de botsing en samensmelting van twee zwarte gaten, de kosmos verstoren. De waarneming van deze golven bevestigde de algemene relativiteitstheorie van Einstein, die voorspelde dat dergelijke golven zouden optreden als ruimte-tijd zou werken zoals hij dacht dat het deed. In de zeven jaar daarna zijn bijna 100 samensmeltende zwarte gaten gedetecteerd door de zwaartekrachtgolven te observeren die deze buitenaardse gebeurtenissen uitzenden.

Voorstelling "Good Vibrations", het CanSat project van het KA Beveren

CanSat is een wedstrijd voor middelbare scholen waarbij een "echte satelliet" gebouwd moet worden, maar dan eentje die in een blikje past. De leerlingen moeten een aantal verplichte metingen doen tijdens de vlucht, alsook een eigen experiment ontwikkelen en uitvoeren. Die blikjes worden op de finaledag in mei met een raket enkele honderden meters hoog gestuurd.

Webb detecteert een extreem kleine planetoïde in de hoofdgordel

Een voorheen onbekende planetoïde van 100 tot 200 meter lang — ongeveer zo groot als het Colosseum in Rome — is ontdekt door een internationaal team van Europese astronomen met behulp van de NASA/ESA/CSA James Webb-ruimtetelescoop

Pages