Nieuwsberichten

Astronomen gebruiken 'kleine orkanen' om planeten rond jonge sterren te wegen en te dateren

Kleine 'orkanen' die zich vormen in de schijven van gas en stof rond jonge sterren kunnen worden gebruikt om bepaalde aspecten van planeetvorming te bestuderen, zelfs voor kleinere planeten die op grote afstanden om hun ster draaien en buiten het bereik van de meeste telescopen liggen.

De bouw van Comet Interceptor gaat van start

In tegenstelling tot andere missies is het doelwit van de Comet Interceptor nog niet ontdekt. Dat komt omdat het te lang zou duren om een missie te bouwen op het korte tijdsbestek van een potentieel doelwit dat het zonnestelsel binnenkomt voor een ruimtevaartuig om op tijd te bereiken.

Grootste potentieel gevaarlijke asteroïde gedetecteerd in 8 jaar

Waarnemingen in de schemering zien 3 grote aardscheerders op de loer in het binnenkant van ons zonnestelsel.

Hoe reist straling door dicht plasma?

Het allereerste experimentele bewijs weerlegt conventionele theorieën over hoe plasma's straling uitzenden of absorberen.

Kans op vallende sterren: Geminiden

Tot 17 december zijn de Geminiden weer actief, één van de rijkste jaarlijks terugkerende meteorenzwermen. Dit is een zwerm die trage en heldere 'vallende sterren' voortbrengt. De radiant (het punt aan de hemel van waaruit alle meteoren lijken te vertrekken) is gelegen nabij de ster Castor van het sterrenbeeld de Tweelingen. Het maximum van deze zwerm is voorzien vandaag woensdag 14/12 rond 13h, kijk dus de komende avond en nacht. ’s Avonds is er de maan nog niet, maar in de nanacht, als de maan stoort, staat de radiant hoger. In de nacht nadien verdient de avond de voorkeur.

Twee grote meteorietinslagen onthullen nieuwe inzichten over het oppervlak van Mars

Na twee grote meteorietinslagen op Mars zijn voor het eerst seismische golven nabij het oppervlak geregistreerd op een andere planeet dan de aarde. De gegevens, geanalyseerd door een internationaal team met onderzoekers van de Universiteit van Oxford, hebben waardevolle nieuwe informatie onthuld over de structuur van de korst van Mars.

Supernova's als bron van zware elementen in heelal

In het populaire boek 'Cosmos' uit de jaren 80 schreef Carl Sagan over wat ons maakt: 'Alle elementen van de aarde, behalve waterstof en wat helium, zijn miljarden jaren geleden door een soort stellaire alchemie aangemaakt in sterren, waarvan sommige vandaag onopvallende witte dwergen aan de andere kant van de Melkweg. De stikstof in ons DNA, het calcium in onze tanden, het ijzer in ons bloed en de koolstof in onze appeltaarten werden gemaakt in het binnenste van instortende sterren. We zijn gemaakt van ‘sterrenstof’.”

Livestream SLS-lancering

Gaat het nu echt gebeuren? Vertrekt de nieuwe maanraket van de NASA, het Space Launch System, zoals nu voorzien op woensdag 16 november om 7.04 uur in de ochtend?

"Wiebelend zwart gat" meest extreme voorbeeld ooit gedetecteerd

Onderzoekers van de Universiteit van Cardiff hebben een eigenaardige draaiende beweging ontdekt in de banen van twee botsende zwarte gaten, een exotisch fenomeen dat werd voorspeld door de zwaartekrachttheorie van Einstein

De heetste planeet in het zonnestelsel?

Venus is de heetste planeet in het zonnestelsel, ondanks het feit dat ze niet het dichtst bij de zon staat. Temperaturen op Venus kunnen oplopen tot 471 °C, wat genoeg is om lood te smelten

Pages