UPDATE: 950 gewonden bij inslag meteoriet in Rusland

Update(17:06): De weersateliet meteosat-9 heeft de meteoriet ook vanuit de ruimte kunnen waarnemen.

Update(14:09): Een foto van de vermoedelijke krater:


A hole in Chebarkul Lake made by meteorite debris. Photo by Chebarkul town head Andrey Orlov.

Update(12:52): Deze meteorietinslag in Rusland heeft niets te maken met de planetoïde 2012DA14 die vanavond (15/02/2013) rakelings langs de aarde zal scheren. Het is louter toeval dat dit zo kort na elkaar gebeurt. Ook komt de meteroriet volgens de eerste waarnemingen uit een andere richting dan de planetoïde 2012DA14

Update(12:46): Het Russische leger meldt dat ze een krater hebben gevonden van 6 meter. Deze zou wel afkomstig zijn van de inslag van vandaag.

Update(12:34): Nieuwe bronnen stellen dat de beelden van de inslagkrater, die op het internet circuleren, niet echt zijn. Het zijn archiefbeelden van een krater in Turkmenistan. In 1971 ontdekten Sovjetgeologen bij het dorp Darwaza in Turkmenistan een ophoping van ondergronds gas, deze begonden te branden bij een ongeval tijdens het boren en brandt tot vandaag de dag blijkbaar nog steeds. Zo blijft er heel veel onduidelijkheid over de situatie in Rusland

Verschillende nieuwsmedia rapporteren een meteorietenregen in Rusland. Onder andere persagentschap Reuters meldt dat er een meteoriet in het Russsische luchtruim te zien was. Bewoners van de stad Chelyabinsk hoorden een explosie en zagen een helder licht. Bij dit voorval zouden er 150 gewonden zijn gevallen, o.a. door kapotgesprongen ramen.

Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er dan weer minstens 400 mensen gewond geraakt, waarvan drie ernstig. Ook zijn tal van gebouwen beschadigd, waaronder een schooltje en een zinkfabriek (foto onder). Delen van minstens één meteoriet vielen neer op ongeveer 200 kilometer van de regiohoofdstad Tsjeljabinsk, bij de stad Satka, op ongeveer 1.500 kilometer van Moskou. Het schouwspel was naar verluidt ook te zien in Kazachstan.

De meteoriet verbrandde deels in de atmosfeer boven het gebied, maar fragmenten ervan wisten alsnog de aarde te bereiken. Het is voorlopig niet duidelijk of er ook op andere plekken fragmenten vielen. Het Russische ministerie voor Noodgevallen zegt dat er geen fragmenten van de meteoriet meer zullen inslaan.

Datzelfde ministerie heeft 20.000 mannen gemobiliseerd. Voorts inspecteren een drietal helikopters en vliegtuigen het getroffen gebied.

Er heerst nog steeds grote onduidelijkheid van wat er exact is gebeurd. Maar hieronder kan je al een aantal beelden vinden. Later meer informatie. Meer informatie:

Deredactie
HLN
CNN
BBC