Al Amal in een baan om Mars.

[UPDATE] Het is ondertussen bevestigd. De Verenigde Arabische Emiraten is de vijfde speler die een sonde in een baan om Mars heeft gebracht, en dat na de USA met Mariner 9, Rusland met Mars 2, ESA met Mars Express en India met Mangalyaan. Wie weet, als alles goed gaat, komt daar morgen ook China nog bij.

Wat is Al Amal?
Al Amal ("Hoop") is de eerste Marssonde van de Verenigde Arabische Emiraten. De sonde werd in juli vorig jaar gelanceerd met een Japanse H-IIA raket en komt vandaag 9 februari bij Mars aan.

Wat gaat er straks gebeuren?
Om 16u30 (onze tijd) worden de 6 motoren van de sonde ontstoken voor een 27 minuten. Ze moeten de sonde zodanig doen vertragen dat de zwaartekracht van de Rode Planeet Al Amal in een baan om Mars kan doen komen. Al Amal zal dan rond 16u57 een signaal naar de Aarde moeten sturen ter bevestiging dat alles goed verlopen is. Gezien de afstand tussen Mars en de Aarde heeft dat signaal 11 minuten tijd nodig om hier te geraken. Kort daarna verdwijnt vanuit de Aarde gezien de sonde achter Mars. Er is dan gedurende een 15 à 20 minuten geen contact mogelijk. Duimen maar dat er zonder problemen een positief signaal binnenkomt via de antennes van het Deep Space Network in Madrid (Spanje).

Kan ik dit live volgen?
Het UAE Space Agency zou een livestream voorzien die rond 16 uur zou beginnen.
De stream zou via https://www.emiratesmarsmission.ae/live/ beschikbaar gesteld worden.

Meer info.
Die vind je o.a. terug in Urania's ruimtevaartbabbel.
RB13 - Al AMal - Naar Mars met de Verenigde Arabische Emiraten.

Maar ook:
RB28 - Drie sondes komen bij Mars aan.
RB14 - Tianwen 1 - Met China naar Mars.
RB12 - Het Grote Gruwelijke Marsmonster.