Allereerste ESA-astronaute in de ruimte

SAMANTHA CRISTOFORETTI

Op maandag 24 november werd de Italiaanse ESA-astronaute Samantha Cristoforetti de eerste Italiaanse en de eerste vrouwelijke ESA-astronaute in de ruimte. Eerder vlogen al wel een Française en een Britse naar de ruimte, maar niet als ESA-astronautes.

De Sojoez TMA-15M met Samantha Cristoforetti vertrok zondag 23 november om 22u01 Belgische tijd vanop de Russische lanceerbasis BaIkonoer in Kazakstan. Zoals nu gebruikelijk is, bereikte de Sojoez na iets minder dan zes uur het ISS. Aan boord van de cabine vlogen nog twee ruimtevaarders mee: Terry Virts van de NASA en de Russische kosmonaut en bevelhebber van de Sojoez, Anton Shkaplerov.

Het ISS is opnieuw op de operationale sterkte van zes koppen. Samen met NASA-astronaut Barry Wilmore en de Russische kosmonauten Yelena Serove en Alexander Samokutyaev vormen ze de komende vijf maanden Expeditie 42 van het ISS. Er zijn nu dus twee vrouwen aan boord van het ISS.

Dat Samantha Cristoforetti nu al naar het ISS vloog valt wel op want amper twee weken eerder keerde de Duitse ESA-astronaut Alexander Gerst terug naar de aarde. Doorgaans wordt een ESA-astronaut bij de volgende lancering vervangen door een Amerikaan, een Japanner of een Canadees.

Blijkbaar heeft de Italiaanse ruimtevaartorganisatie een afspraak gemaakt met de NASA om nu al Samantha Cristoforetti naar het ISS te laten vertrekken. Strikt genomen heeft de ESA nog geen “recht” op een nieuwe astronaut aan boord van het ISS. De bijdrage van de ESA tot het ISS bedraagt 8% en dat geeft de ESA “recht” op een astronaut(e) in het ISS om de twee jaar.

De missie van Samantha Cristoforetti kreeg de naam “Futura” mee. Maar allicht zal haar vlucht de geschiedenis ingaan als de “expresso missie”. Met de Sojoez TMA-15M vloog ook een verbeterde Italiaanse – uiteraard – expresso machine mee naar het ISS. Het is een versie van een aardse machine, maar versterkt om te vermijden dat er heet water zou weglekken. Of de ISS bemanning echt zal geniet van de Italiaanse expresso valt nog af te wachten, want ze moeten het drankje wel met een rietje uit een plactic zakje opzuigen. Kopjes kunnen in de gewichtloze toestand van het ISS niet worden gebruikt: de inhoud zou gewoon wegzweven.

 

Terry Virts (NASA), kommandant Anton Shkaplerov (Roscosmos) en ESA-astronaute Samantha Cristoforetti voor de simulator van de Sojoez cabine.

  

Links: De Italiaanse ESA-astronaute Samantha Cristoforetti in haar uniform van de Italiaanse luchtmacht Rechts: De bemanning van Sojoez TMA-15M bij de personcerentie tot  afscheid in Baïkonoer.

 

 

  

Links: Soyuz_TMA-15M_near_node_2: Sojoez TMA-15M net voor de aankomst bij het ISS. Rechts: De huidige zeskoppige ISS-bemanning eind November 2014. Met Samantha Cristoforetti in het midden op de eerste rij en de Russische Yelena Serove links op de laatste rij.

 

ESA-astronaute Samantha Cristoforetti in de “Cupoma” observatiepost van het ISS.

  

Links: De Italiaanse ISSpresso machine bestemd voor het ISS   Rechts:De bemanning van het ISS kan espresso alleen drinken uit een plastic zakje.

 

 

Herman Henderickx

Brussel, 27 november 2014.