Curiosity doorstaat test robotarm met glans

NASA heeft aangekondigd dat de tests met de robotarm van Marsrover Curiosity vlot zijn verlopen. Binnenkort zal de Marsrover een steen opnemen van het Marsoppervlak om te bestuderen.


De 2.1 meter lange robotarm heeft het team voldoende vertrouwen gegeven dat de arm goed functioneert onder de barre Marsomstandigheden. Tijdens de testactiviteiten is de rover steeds op dezelfde plek gebleven, waar hij op 5 september was gearriveerd. Het team zal het rijden deze week hernemen en met een camera een geschikte steen zoeken om met de arm op te pakken.

Bovendien hebben twee wetenschappelijke instrumenten op de arm ook alle testen goed doorstaan: de camera “Mars Hand Lens Imager” (MAHLI, zie foto hieronder), die close-ups en kleurenbeelden kan opnemen, en het toestel “Alpha Particle X-Ray Spectrometer" (APXS), die de elementaire samenstelling van de steen kan onderzoeken. Deze instrumenten zijn gemonteerd op het uiteinde van de arm en kunnen in contact komen met stenen op het Marsoppervlak.


Curiosity is nu vijf weken ver in een twee-jaar durende missie op Mars. De rover zal tien wetenschappelijke instrumenten gebruiken om na te gaan of de omgevingsfactoren gunstig zijn voor microbiologisch leven in de Gale Crater.Deze afbeelding toont de Mars Hand Lens Imager (MAHLI), met het Marslandschap op de achtergrond. De foto is genomen door Curiosity's Mast Camera op de 32ste dag op Mars (8 Sept., 2012 UTC.). MAHLI is zichtbaar in het midden van de foto, met LED lichten aan. Wetenschappers namen deze foto om te onderzoeken of er stof aanwezig was, en of de lichten functioneerden. De kleuren werden verbeterd om het oppervlak te tonen onder dezelfde lichtcondities als op aarde. Dit kan wetenschappers helpen bij het analyzeren van het terrein.


Meer info over de planeet Mars vindt u op deze pagina.


Meer info over de missie van Curiosity vindt u op deze link.