Curiosity een beetje narcistisch

De Mars-robot Curiosity van de NASA heeft het jaar ingezet met een "selfie".

Op 19 januari (of Sol 1.228 = aantal Mars-dagen sinds de landing) maakte Curiosity deze foto van zichzelf bij het duin Namib. De robot maakte 57 individuele opnames van zichzelf die op aarde werden samengevoegd tot één “selfie”.  Om een idee te krijgen van de schaal: de wielen van Curiosity hebben een diameter van 50 cm.

Het duinzand is de golvende, donkerbruine heuvel aan de linkerkant van de foto. Aan de horizon zijn enkele heuvels te zien aan de rand van de krater Gale waar Curiosity op onderzoek is.

Het duin Namib ligt in het grotere duingebied "Bagnold Dune Field" op de noord-westelijke flank van Mount Sharp (5.000 meter hoog) de centrale berg in de krater Gale, maar die berg staat niet op deze foto. Opnames vanuit satellieten die rond Mars draaien, tonen dat de duinen zich daar tot één meter per aards jaar verplaatsen.

Curiosity onderzoekt het gebied sinds december 2015. De robot heeft drie monsters van het zand opgeschept. Maar er is iets fout met het instrument dat het zand moet analyseren. De vluchtleiding probeert te achterhalen wat er verkeerd is gegaan.

Het samengestelde "selfie" beeld van Curiosity. (NASA)

 

Herman Henderickx

Brussel, 01 februari 2016