De periode van lichtende nachtwolken is weer daar!

De komende dagen en weken stijgt de kans om lichtende nachtwolken waar te nemen.  Dit is een fenomeen dat normaal gezien enkele avonden per jaar tussen eind mei en midden juli kan worden gezien. De laatste jaren zijn ze echter veel vaker te zien. Een echte wetenschappelijke verklaring is hier nog niet voor, al denken wetenschappers wel in de richting van het veranderende klimaat.
 
Lichtende nachtwolken (Engels: noctilucent clouds, kortweg NLC) bevinden zich heel hoog in de atmosfeer, op zo'n 80 km. IJskristallen reflecteren het zonlicht dat op de wolken valt, terwijl het op het aardoppervlak al bijna donker is. De fijne structuren en het blauwwitte licht van de wolken maken dat dit een erg mooi fenomeen is om te bekijken.  Vanaf nu tot midden juli loont het de moeite om de noordelijke horizon te bekijken, een tot twee uur na zonsondergang (of voor zonsopkomst).
 


Foto: Didier Van Hellemont

 

Het seizoen van lichtende nachtwolken is het voorbije weekend goed en wel begonnen.  Er waren verschillende waarnemingen uit o.a. Estland en het noorden van Duitsland.  De eerste dagen zullen eventuele lichtende nachtwolken dicht bij de horizon te zien zijn, maar naarmate we naar 21 juni gaan, zullen ze hoger aan de hemel te zien zijn. 

De vorige jaren waren er enkele fraaie shows waarbij de wolken tot 40 of 50° hoog kwamen.  Spannende weken in het vooruitzicht voor liefhebbers van dit verschijnsel!


Foto: Didier Van Hellemont