Doorbraak helpt de zoektocht naar intelligent leven in de Melkweg te verkleinen

Een analytische doorbraak die onze kansen op het vinden van buitenaards leven in onze melkweg aanzienlijk zou kunnen vergroten, is ontdekt door een team van de Universiteit van Manchester.
In nieuw onderzoek gepubliceerd in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, demonstreren de onderzoekers een heranalyse van bestaande gegevens, een nieuwe mijlpaal in de Search for Extra-terrestrial Intelligence (SETI) (*).

Het gezamenlijke onderzoeksteam is erin geslaagd de zoektocht naar buitenaards leven drastisch uit te breiden van 1.400 tot 280.000 sterren, waardoor het aantal geanalyseerde sterren met een factor van meer dan 200 is toegenomen.
Het resultaat suggereert dat minder dan 0,04% van de sterrenstelsels het potentieel hebben om geavanceerde beschavingen te huisvesten met gelijkwaardige of iets meer geavanceerde radiotechnologie dan mensen in de 21e eeuw. Naast het verbeteren van de limieten voor nabije sterren, heeft het team voor het eerst ook daadwerkelijk limieten geplaatst voor verder weg gelegen sterren met het voorbehoud dat potentiële levensvormen die de buitenste limieten van de melkweg bewonen nog krachtigere zenders nodig hebben om detecteerbaar te zijn.

De analyse, zeggen onderzoekers, kan alleen intelligente en technisch geavanceerde beschavingen lokaliseren die radiogolven gebruiken als een vorm van communicatie - ze kunnen bijvoorbeeld geen 'eenvoudig' leven of niet-technische beschavingen detecteren.

Het team bestaat uit Masterstudent Bart Wlodarczyk-Sroka en zijn adviseur Professor Michael Garrett aan de Universiteit van Manchester in het VK, in samenwerking met Dr.Andrew Siemion, directeur van het Breakthrough Listen Initiative, hebben de beste limieten ooit gesteld aan het voorkomen van kunstmatige radiozenders, techno-handtekeningen genoemd, in de Melkweg.

Door de catalogus te doorzoeken die is geproduceerd door het Gaia-ruimtevaartuig van de European Space Agency (ESA), dat de afstanden tot meer dan een miljard sterren heeft gemeten, herberekenden de onderzoekers de limieten voor het voorkomen van zenders rond extra sterren binnen het gezichtsveld van de radiotelescoop. Door sterren te selecteren op veel grotere afstanden (tot ongeveer 33.000 lichtjaar) dan het oorspronkelijke monster van nabije sterren, konden ze het aantal bestudeerde sterren uitbreiden van 1.327 naar 288.315.

Teamleider Mike Garrett was altijd verontrust geweest dat SETI-zoekopdrachten gewoonlijk geen rekening hielden met de vele andere kosmische objecten die binnen het bereik van de telescoop vielen. Volgens Garrett heeft Gaia dat allemaal veranderd: "Het kennen van de locaties en afstanden tot deze aanvullende bronnen", zegt hij, "verbetert ons vermogen om het voorkomen van buitenaardse intelligentie in ons eigen melkwegstelsel en daarbuiten in te schatten. We verwachten dat toekomstige SETI-onderzoeken ook goed gebruik zullen maken van deze aanpak ”.

"Onze resultaten helpen om betekenisvolle grenzen te stellen aan het voorkomen van zenders die vergelijkbaar zijn met wat we zelf kunnen bouwen met behulp van eenentwintigste-eeuwse technologie", merkte Wlodarczyk-Sroka op.
“We weten nu dat minder dan een op de 1600 sterren (op een afstand van minder dan 330 lichtjaar) gastzenders hebben die slechts een paar keer krachtiger zijn dan de sterkste radar die we hier op aarde hebben. Bewoonde werelden met veel krachtigere zenders dan we momenteel kunnen produceren, moeten nog zeldzamer zijn. "

Het enorme aantal bestudeerde sterren stelde Wlodarczyk-Sroka in staat om enkele van de strengste limieten tot nu te definiëren i.v.m. het voorkomen van krachtige radiozenders in deze regio van onze Melkweg. Bovendien heeft het team dit voor het eerst kunnen doen als een functie van het stellaire type - het uitgebreide monster omvat niet alleen een breed scala aan hoofdreekssterren, maar ook talloze reuzensterren en witte dwergen.
Bron: Universiteit van Manchester

Auteur: Jan Vyvey
Bron: Universiteit van Manchester

(*) Meer info op https://setiathome.berkeley.edu/index.php