Eclipskoorts in de Verenigde Staten!

Eclips USA

Op 21 augustus 2017 is er een totale zonsverduistering waarvan de totaliteitszone dwars doorheen de Verenigde Staten loopt. Het eclipspad loopt van west naar oost. De verduistering start boven de Stille Oceaan en komt aan land net ten zuiden van Portland, Oregon. Vervolgens vliegt de schaduw over de staten Idaho, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Kentucky, en Tennessee, om ter hoogte van Charlston in de staat South Carolina het Amerikaanse vasteland te verlaten. De eclips eindigt bij zonsondergang, midden in de Atlantische Oceaan, zo’n 600 km. ten zuidwesten van de Kaapverdische Eilanden.

De maximale eclips wordt bereikt in de staat Kentucky, nabij het plaatsje Carbondale. Daar duurt de totaliteit 2 minuten 40 seconden. In Oregon (westen) ligt de totaliteitsduur rond de 2 minuten, in South Caroline (oosten) rond de 2,5 minuten.


Totale zonsverduistering, 13 november 2012, Australië (foto: Koen Vangorp)

 

Alhoewel het totaliteitspad enkel en alleen in de Verenigde Staten over land loopt, is de gedeeltelijke fase in maar liefst 5 continenten te zien! Ja, zelfs in België zal er, vlak voor zonsondergang, een minimale gedeeltelijke zonsverduistering zijn.


kaart door Michael Zeiler, www.greatamericaneclips.com

 

En wat met het weer?

“Climate is what you expect, weather is what you get”. Dat is een waarheid als een koe die ook tijdens de vele Urania eclips- en andere astroreizen maar al te juist bleek.

Natuurlijk verschillen de kansen op een heldere hemel naargelang de locatie op het eclipspad.  Augustus is een zonnige maand over de ganse Verenigde Staten, en gemiddeld genomen is er over de volledige totaliteitslijn minstens 60% kans op een geslaagde eclips. Op de beste locaties in Oregon en Idaho verhoogt deze kans zelfs tot 85%.


Gemiddelde bewolking langs het eclipspad.

Volkstoeloop verwacht!

Net zoals bij de totale zonsverduistering van 11 augustus 1999, toen de schaduw van de maan over Europa trok, zal er een record aan kijklustigen op de been gebracht worden. De verduistering valt in een goed seizoen, de kansen op een heldere hemel zijn hoopgevend.

Meerdere toeristische toppers en grote steden liggen in of vlakbij de totaliteitszone: Portland, Grand Teton National Park, Yellowstone National Park in het westen, Saint Louis, Nashville, Great Smokey Mountains National Park in het oosten. Het spreekt voor zich dat het hier een volkstoeloop van jewelste zal zijn. in het Grand Teton National Park bijvoorbeeld bereiden ze zich voor op de drukste dag ooit: "August 21 is anticipated to be the busiest day in the history of the park".

De schaduw passeert ook de Great Plains in het centrale deel van de USA, dunbevolkte gebieden met eindeloze vlaktes van graan en maisvelden…. Ook daar maakt men zich op voor een toestroom van bezoekers.

Specialist geografische informatiesystemen én eclipsjager Michael Zeiler maakte, op basis van gedetailleerde wegenkaarten en bevolkingsgegevens, een schatting van het aantal Amerikanen die zich naar het totaliteitsgebied zullen begeven voor het beleven van dit uitzonderlijk natuurfenomeen. 12,25 miljoen Amerikanen wonen in het totaliteitsgebied, en naar schatting 1,85 tot 7,4 miljoen Amerikanen zullen naar het gebied reizen.

Niet alleen de Amerikanen zelf willen de eclips massaal bijwonen. De Verenigde Staten zijn een goed bereisbaar land, met een uitgebreide toeristische infrastructuur. Eclipstoeristen vanuit de hele wereld zullen en masse het land van Uncle Sam bezoeken om de eclips mee te maken. Volkssterrenwacht Urania reist met 3 groepen - goed voor 120 eclips-enthousiastelingen - richting USA!

Hotels in de populairste delen van de totaliteitszone zijn dan ook al meer dan 2 jaar volboekt. Particulieren bieden kamers in hun woningen aan tegen fabelachtige prijzen. Campsites die maanden geleden hun reservaties openstelden, waren volboekt in enkele dagen tijd. Er is een rush op campers en huurwagens. Momenteel wordt er zelfs gespeculeerd over tekort aan brandstof, eten en drinken, in de dunbevolkte gebieden die nu overspoeld gaan worden door hordes eclipsliefhebbers...

Kortom, 21 augustus 2017 wordt ongetwijfeld een memorabele dag in de USA.

 

 

Benieuwd naar de belevenissen van de Urania-eclipsreizigers? Volg ze via de Urania Facebook- en Instagramaccount, en de Astroreizen Facebook- en Instagramaccount!