Een galactisch ballet

Iedere week brengt de website van de ESO een “Picture of the Week” uit, een foto die om één of andere reden speciaal is vanuit het standpunt van de astronomie.

De afbeelding van deze week toont een paar interacterende sterrenstelsels die bekend staan ​​als Arp 271. Individueel worden deze sterrenstelsels NGC 5426 en NGC 5427 genoemd. Beide zijn spiralen en beide zijn ongeveer even groot.

Sommige astronomen zijn van mening dat deze sterrenstelsels samensmelten tot één enkele entiteit. Deze interactie zal de komende paar miljoen jaar steeds meer nieuwe sterren creëren, waarvan sommige te zien zijn binnen de "brug" van gas dat de twee sterrenstelsels met elkaar verbindt. Dit soort botsing en interactie kan ook gebeuren met ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg, dat waarschijnlijk over ongeveer vijf miljard jaar in botsing zal komen met het naburige Andromeda-sterrenstelsel.

Het woord “botsing” moet met een korreltje zout genomen worden. Wanneer twee sterrenstelsels “botsen” zijn dit in feite twee hoodzakelijk lege ruimtes die elkaar kruisen waarbij de kans op botsing tussen twee sterren heel erg klein is.

Deze sterrenstelsels liggen meer dan 120 miljoen lichtjaar van ons verwijderd en werden in 1785 ontdekt door de Duits-Britse astronoom William Herschel. Herschel was een productieve wetenschapper die ook infraroodstraling en de planeet Uranus ontdekte.

Bij de foto: Arp 271. Bron: ESO.

 

Andere afbeeldingen uit de reeks "Picture of the Week" kun je vinden op deze link.

Auteur: Jan Vyvey
Bron: ESO