Een kennismaking met het ISS via een reeks filmpjes

In de reeks “najaarslezingen op maandagnamiddag” kon je op 21 oktober jl. kennis maken met het International Space Station (ISS). Als aanvulling daarop (en meteen ook voor diegenen die de lezing gemist hebben) bij deze een reeks filmpjes over het Internationale Ruimtestation.

Dit filmpje toont hoe het ruimtestation tussen 1998 en 2011 werd opgebouwd.

In 2012 verbleef NASA astronaute Suni Williams aan boord van het ISS. Verspreid over 4 korte filmpjes doet ze ons kennismaken met het ruimtestation aan de binnenkant. 
In een eerste filmpje beginnen we met het Russische segment (in hoofdzaak Zarya en Zvezda, met een bezoekje aan Rassvet en een Soyuz-capsule).
Een tweede filmpje begint in Node 2 (Harmony, met de slaapruimtes), daarna bezoeken we Node 3 (Tranquility, met de badkamer) om af te sluiten met Node 1 (Unity) waar je kennis maakt met de verschillende mogelijke maaltijden.
Een derde filmpje laat de favoriete plek van veel astronauten zien, de Cupola. Eindigen doen we met Leonardo of de PMM.
Een laatste filmpje toont de wetenschappelijke modules. Er is een korte kennismaking met Kibo (de Japanse module), Columbus (de Europese module) om dan uitgebreid te blijven in Destiny (het US Lab) en Quest (de luchtsluis).

Wie nog een uurtje tijd heeft, is er nog dit filmpje.  Astronaut Steven Swanson neemt ons ook mee op ontdekkingstocht door het ruimtestation, waarbij hij toch wat andere dingen laat zien dan Williams.

Veel kijkplezier.

Koen