Heb je zin om mee sterren te tellen ?

Onder een zeer donkere hemel kunnen wij ongeveer 7000 sterren waarnemen. Maar de toenemende lichtvervuiling maakt vele van deze sterren onzichtbaar. In grote delen van Vlaanderen kunnen we nog maar een 1000-tal sterren waarnemen, en in stedelijke gebieden soms zelfs minder dan 50 !

Om deze lichthinder in kaart te kunnen brengen, loopt er wereldwijd een project om sterren te tellen, "Globe at Night". Aan de hand van die stertelling kan je dan zelf vaststellen hoe goed of hoe slecht het met jouw sterrenhemel gesteld is.

Deelname aan die stertelling is heel eenvoudig : je moet gewoon nakijken hoeveel sterren je kan herkennen in de sterrenbeelden Orion of Leeuw (Leo) en dit vergelijken met een aantal referentiekaartjes. Aan de hand daarvan kan je afleiden hoeveel sterren nog zichtbaar zijn aan je sterrenhemel, en ook hoeveel sterren er - jammer genoeg - verdwenen zijn.

Meer informatie kan je vinden op de website : http://www.globeatnight.org/

Voor dit project zijn er meerdere waarnemingsperiodes voorzien :

  • 31 maart - 9 april
  • 29 april - 8 mei

Enkele periodes zijn al voorbij, maar de volgende start dus heel binnenkort. Profiteer er de volgende weken eens van om 's avonds naar boven te kijken. En vergeet ook niet om je resultaten in te geven op bovenstaande website. Met alle waarnemingen tesamen bekomen we immers een goed overzicht en kunnen we de mate van lichtvervuiling in kaart brengen.