Het ISS wordt 15 vandaag

De hashtag #ISS15 is trending op twitter vandaag en daar is een goede reden voor: het internationale ruimtestation wordt 15 jaar vandaag. Dat is de dag waarop in 1998 de Russische Zarya module gelanceerd werd. Ze werd 2 weken later, op 6 december, gevolgd door de Amerikaanse Unity module aan boord van de shuttle Endeauvour. Die twee modules vormen nog steeds de basis van een complex dat nu zo groot is als drie voetbalvelden, intern het volume heeft van een Boeing 747 en iedere dag ongeveer de afstand aarde - maan retour aflegt. Het is een internationale samenwerking geworden van de Amerikaanse (NASA), Russische (Roscosmos), Canadese (CSA), Europese (ESA) en Japanse (JAXA) ruimtevaartorganisaties. Meer leuke feiten vind je in deze infographic van de NASA.

Zarya en Unity modules in 1998, bron: NASA

Onze Belgische astronaut Frank De Winne bracht twee maal een bezoek aan het station, de tweede keer voor 6 maanden en was hij ook een tijd commandant van het station. Je leest er alles over in ons dossier op deze site. Een volledige rondleiding van een uur door heel het station kan je bekijken op Youtube met de Nederlandse astronaut André Kuipers.

Het station is het helderste object aan onze hemel, je kan hier zien waar het op dit moment zichtbaar is.

Vandaag heeft de Amerikaanse president Obama ook de hoogste onderscheiding, de Congressional Medal of Honour, postuum toegekend aan de eerste Amerikaanse astronaute Sally Ride.

Gelukkige verjaardag ISS en nog vele jaren !