Hubble detecteert een gevaarlijke dans

Deze foto – afkomstig van de NASA/ESA Hubble-ruimtetelescoop – toont twee op elkaar inwerkende sterrenstelsels die zo met elkaar verweven zijn dat ze een verzamelnaam hebben - Arp 91. Hun delicate galactische dans vindt plaats op meer dan 100 miljoen lichtjaar van de aarde.

De twee sterrenstelsels waaruit Arp 91 bestaat, hebben hun eigen namen: het onderste sterrenstelsel, dat eruitziet als een lichtpuntje, is NGC 5953, en het ovaalvormige sterrenstelsel rechtsboven is NGC 5954. In werkelijkheid zijn het allebei spiraalstelsels, maar hun vormen lijken heel verschillend vanwege hun oriëntatie ten opzichte van de aarde.

Bij de foto: De twee botsende sterrenstelsels van Arp 91 - Foto: ESA/Hubble & NASA, J. Dalcanton; Met dank aan: J. Schmidt
Klik op de foto voor een grotere versie.


Arp 91 is een bijzonder levendig voorbeeld van galactische interactie. NGC 5953 trekt duidelijk aan NGC 5954, die eruitziet alsof hij één spiraalarm naar beneden uitstrekt. De enorme aantrekkingskracht van de twee sterrenstelsels zorgt ervoor dat ze op elkaar inwerken. Dergelijke zwaartekrachtinteracties komen vaak voor en vormen een belangrijk onderdeel van galactische evolutie. De meeste astronomen denken dat botsingen tussen spiraalstelsels leiden tot de vorming van een ander type sterrenstelsel, bekend als elliptische sterrenstelsels. Deze extreem energetische en massale botsingen vinden echter plaats op tijdschalen die een mensenleven in het niets doen vallen. Ze vinden plaats over honderden miljoenen jaren, dus we mogen niet verwachten dat Arp 91 er in de loop van ons leven anders uit zal zien!

Auteur: Jan Vyvey
Bron: NASA

Meer info over botsende sterrenstelsels vind je o.a. hier op Wikipedia.