Hubble viert zijn 30-jarig jubileum met een wandtapijt van stergeboortes

De iconische beelden en wetenschappelijke doorbraken van de Hubble-ruimtetelescoop hebben onze kijk op het heelal opnieuw gedefinieerd. Om drie decennia van wetenschappelijke ontdekkingen te herdenken, is dit beeld een van de meest fotogenieke voorbeelden van de vele turbulente stellaire kraamkamers die de telescoop gedurende zijn 30-jarige leven heeft waargenomen. Het portret toont de gigantische nevel NGC 2014 en de naburige NGC 2020 die samen deel uitmaken van een enorm stervormingsgebied in de Grote Magelhaense Wolk, een satellietstelsel van de Melkweg, op ongeveer 163.000 lichtjaar afstand. Het beeld kreeg de bijnaam "Cosmic Reef" omdat het lijkt op een onderzeese wereld.

Op 24 april 1990 werd de Hubble-ruimtetelescoop gelanceerd aan boord van de Space Shuttle Discovery, samen met een bemanning van vijf astronauten. De telescoop, die een dag later in een lage baan om de aarde werd uitgezet, heeft sindsdien een nieuw oog geopend op de kosmos wat onze beschaving heeft veranderd.

Hubble zorgt voor een revolutie in de moderne astronomie, niet alleen voor astronomen, maar ook door het publiek mee te nemen op een wonderlijke reis van verkenning en ontdekking. Hubble's schijnbaar oneindige, adembenemende hemelse snapshots bieden een visuele samenvatting van zijn beste wetenschappelijke prestaties. In tegenstelling tot alle andere telescopen ervoor, heeft Hubble astronomie relevant, aantrekkelijk en toegankelijk gemaakt voor mensen van alle leeftijden. De missie heeft tot nu toe 1,4 miljoen waarnemingen en gegevens opgeleverd die astronomen over de hele wereld hebben gebruikt om meer dan 17.000 peer-reviewed wetenschappelijke publicaties te schrijven, waarmee het een van de meest productieve ruimteobservatoria in de geschiedenis is. Alleen al het rijke gegevensarchief zal toekomstige generaties astronomieonderzoek van brandstof voorzien.

Elk jaar besteedt de NASA / ESA Hubble-ruimtetelescoop een klein deel van zijn kostbare observatietijd aan het maken van een speciaal jubileumbeeld, met bijzonder mooie en betekenisvolle objecten. Deze beelden blijven wetenschappers uitdagen met spannende nieuwe verrassingen en het publiek fascineren met steeds suggestievere observaties.

Dit jaar viert Hubble deze nieuwe mijlpaal met een portret van twee kleurrijke nevels die laten zien hoe energieke, massieve sterren hun huizen van gas en stof boetseren. Hoewel NGC 2014 en NGC 2020 op dit zichtbare licht gescheiden lijken te zijn, maken ze eigenlijk deel uit van één gigantisch stervormingscomplex. De stervormingsgebieden die hier worden gezien, worden gedomineerd door de gloed van sterren die minstens 10 keer zo zwaar zijn als onze zon. Deze sterren hebben een korte levensduur van slechts een paar miljoen jaar, vergeleken met de levensduur van 10 miljard jaar van onze zon.

 

Bij de foto: Deze foto is gemaakt met de Wide Field Camera 3 van de telescoop. Foto: NASA, ESA en STScI

Bron: Hubblesite.org
Auteur: Jan Vyvey