Hybride zonsverduistering op zondag 3 november

Update 03/11/2013 15:25: Onze eclipsreizigers in Oeganda hebben laten weten dat ze de totale eclips goed hebben kunnen zien. Kijk hier voor een mooie reportage van het VRT journaal over de eclips.

De centrale zonsverduistering van 3 november 2013 begint als een ringvormige verduistering boven de Atlantische oceaan en wordt snel totaal met een maximale duur van 1m40s. Het is de langstdurende hybride eclips van de 21e eeuw. Boven het Afrikaanse vasteland, van Gabon tot Somalië is de duur minder dan 1 minuut. Nog een bijzonder feitje: deze verduistering is totaal op locatie 0° 0' 0", 0° 0' 0", oftwel het snijpunt van de evenaar en de nul-meridiaan. De totale fase begint daar 13:26:00 UT en duurt 54 seconden.

Momenteel zitten er vier groepen van Urania in Afrika om de zonsverduistering te volgen. Twee groepen met in totaal 30 deelnemers zitten in Ethiopië voor een eclipsreis van 15 dagen, en twee andere groepen met in totaal 40 deelnemers zitten in Oeganda voor een eclipsreis van 14 dagen. We hopen zondag een verslag van de eclips op onze site te zetten.

Hieronder enkele sfeerbeelden van tijdens de eclips van onze astroreizigers in Oeganda.