ISON update: komeet doet dapper verder

update 06h15: Op nieuwe beelden is er terug iets te zien van de komeet ISON, waarschijnlijk enkel grote stukken?, zie beelden van de LASCO-3 camera. Meer nieuws via Spaceweather.com en Sky and Telescope.

update 22h15: De komeet is er nog ! Op de laatste beelden van de LASCO-2 camera is denkelijk te zien hoe er een spoor zichtbaar is, echter zonder echte nucleus.

update 20h15: Op de eerste beelden van SDO is niets te zien van ISON, zelfs geen brokstukken ...

Update 19h45: Op de laatste foto's van ISON door de camera's van SOHO is de kern niet meer duidelijk te zien, het zou kunnen dat de komeet is opgesplitst. Het is nu wachten op de beelden van SDO (Solar Dynamics Observatory) om te weten wat er is gebeurd.

Komeet ISON is ondertussen verschenen in het beeldveld van de LASCO C3 camera van het zonne-observatorium SOHO. Verschillende ruimtesondes leveren ons nu beelden van de komeet, zodat we de nabije passage bij de zon niet moeten missen.
De voorbije 24 uur is ISON terug wat helderder geworden, wat lijkt tegen te spreken dat de komeet uit mekaar is gevallen. Aangezien we niet weten hoe de kern er uitziet (is er nog veel ijs? of rotsen? is het nog één geheel, of meerdere stukken?), kunnen we ook niet voorspellen wat er de volgende twee dagen gaat gebeuren. 

Sommige astronomen baseren zich op eerdere, gelijkaardige kometen om een voorspelling te maken. Komeet C/2011 W3 (Lovejoy), die voor een mooie verschijning zorgde op het zuidelijk halfrond rond kerstmis 2011, was iets helderder dan ISON nu. We blijven duimen op een mooie verschijning na het perihelium!

Op www.cometison2013.co.uk kan je de afstand en snelheid van de komeet zien, en zien dat de komeet aan sterke versnellingen onderhevig is. Begin november vloog ISON nog aan een gezapige 43 km/s. Momenteel is dit al 125 km/s, en tegen morgenavond zal dit 377 km/s zijn.

Meer nieuws via o.a. NASA Comet ISON Observing Campaign, Spaceweather.com, en Sky and Telescope.

Voor de vlucht op zondagochtend zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar.

Reacties

afbeelding van Frederik Bové

Het blijft toch een kommeet die voor spanning zorgt. Wat gaan we er nog met mee maken ;-)