Jupiter in oppositie op 7 april 2017

Vandaag, vrijdag 7 april, staat Jupiter in oppositie met de zon. Dit betekent dat Jupiter nagenoeg recht tegenover de zon komt te staan (relatief t.o.v. de aarde) en zo helderder is dan anders. De grootste planeet in het zonnestelsel komt op kort na zonsondergang en gaat weer onder kort voor zonsondergang. Je hebt dus de hele nacht tijd om te kijken! Jupiter bevindt zich op dat moment in het sterrenbeeld Maagd.

Jupiter in oppositie

Een planeet in oppositie staat, relatief ten opzichte van de aarde, nagenoeg recht tegenover de zon. Op het moment van de oppositie nadert Jupiter ook zijn dichtste punt bij de aarde (perigeum) waardoor de planeet niet alleen helderder, maar ook groter lijkt dan anders.

De afstand aarde – Jupiter bedraagt op dat moment nog steeds 667 206 503 km! De magnitude (helderheid) stijgt naar -2,5. Ter vergelijking Venus had afgelopen maanden een helderheid van magnitude -4 en de helderste ster Sirius haalt een magnitude van -1,5. De Maan (eerste kwartier) heeft op dat moment een magnitude van -12!

Ondanks deze optimale omstandigheden zal Jupiter met het blote oog nog steeds lijken op een helder sterretje aan de hemel.

 

Links: Jupiter staat in oppositie met de zon. Jupiter - Aarde en Zon staan dan op één lijn.

Rechts: De planeet Jupiter zoals gezien door Urania astrofotograaf Chris Van Bael (C. Van Bael)