Komeet Neowise is mooi te zien!

Update 12 juli: De komeet is nu al 's avonds te zien. Profiteer van de heldere nachten de komende dagen! Kijk rond 23h in het noorden laag aan de horizon met een verrekijker! Je kan dan tot 2-3h 's morgens genieten van dit spectakel!

Er is deze dagen 's morgens vlak voor zonsopgang een mooie komeet te zien in het noordoosten, namelijk C/2020 F3 (NEOWISE). De C/2020 F3 is de officiele aanduiding voor deze periodieke komeet die in maart dit jaar ontdekt is. De staartster is genoemd naar de ontdekker, in dit geval een ruimtetuig! Neowise is de afkorting voor Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer! 

Kijk vlak voor zonsopgang met een verrekijker laag in het noordoosten om de komeet te vinden, daarna kan je hem denkelijk ook met het blote oog zien. Dat kan tot 15 juli. Als je geen ochtendmens bent heb je geluk, vanaf 14 juli kan je Neowise een uur na zonsondergang in het noordwesten zien, onder de Grote Beer. Elke dag een beetje hoger!

Op 22 juli passeert het object het dichtst bij de Aarde op 103 miljoen kilometer. Als je hem nu mist moet je 6800 jaar wachten op je volgende kans....

 komeet Neowise in de ochtend

 Deze foto werd genomen door medewerker Koen Van er Auwera in de heel vroege morgen van zaterdag 11 juli. Wil je nog prachtige beelden zien die onze eigen leden van de Werkgroep Algemene Sterrenkunde gemaakt hebben? Geniet van de fotogallerij.

kleine foto copyright: Dbot3000 / CC BY-SA