Komeet Pan-Starrs verschijnt aan de avondhemel [update]

Update 12 maart 21h: Pan-Starrs is nu ook vanuit België te zien (zie opname onderaan). Het blijft echter een moeilijke waarneming, door de lage stand aan de horizon en het feit dat het nog volop schemert. De meeste waarnemingen die ons hebben bereikt zijn gedaan met een verrekijker. De komende dagen komt de komeet hoger aan de hemel te staan, maar ze zal ook lichtjes verzwakken. Op woensdag 13 maart wijst de maansikkel de weg naar Pan-Starrs.

De komende dagen is er een komeet aan onze avondhemel zichtbaar: Pan-Starrs. Het wordt echter geen gemakkelijke waarneming, want de 'staartster' staat erg laag aan de horizon en is enkel kort na zonsondergang te zien.

Pan-Starrs werd ontdekt op 8 juni 2011 door de Panoramic Survey Telescope And Rapid Response System (Pan-Starrs) at Haleakala, Maui, Hawaï. Deze komeet beschrijft een hyperbolische baan en zal slechts één keer in ons zonnestelsel passeren. De kortste afstand tot de zon, 45 miljoen kilometer, wordt op 10 maart bereikt.

Zichtbaarheid van komeet Pan-Starrs de komende dagen. Bron: Sky & Telescope

Om de komeet te zien, zijn een kraakheldere hemel en een vrij uitzicht op de westelijke hemel noodzakelijk. Een stabiel opgestelde verrekijker (bijvoorbeeld op een fotostatief) kan zeker helpen om de komeet op te sporen. Op 12 en 13 maart zal de fijne maansikkel niet ver van de Pan-Starrs staan, wat het opzoeken zal vergemakkelijken. De komeet zal niet aan een donkere hemel te zien zijn, maar altijd in de schemering. Ze komt de komende week wel wat hoger aan de hemel te staan, maar al bij al zal het geen gemakkelijke waarnemingen worden met het blote oog. Pan-Starrs is magnitude +1.5 à +2, dus net iets helderder dan onze Poolster.

Er zijn momenteel nog geen waarnemingen van Pan-Starrs bekend uit België of Nederland. Hopelijk werkt het weer een beetje mee.

Komeet Pan-Starrs en fijne maansikkel, gefotografeerd vanuit Gent op 12 maart

Opname van Pan-Starrs vanuit Gent op dinsdagavond 12 maart. De komeet, met zwak staartje, staat linksboven in beeld. Merk ook de 23 uur oude ragfijne maansikkel op.

Beeldengalerij Spaceweather

Laatste updates via Sky & Telescope