Launch America! - De dag dat Amerika weer astronauten kan lanceren

Na een eerste door het weer verstoorde poging op 27 mei lukte het op zaterdag 30 mei dan toch: Launch America!, de lancering van Bob en Doug aan boord van Crew Dragon, de eerste bemande lancering vanuit Amerika sinds 2011. Op zondag 31 mei rond 16.30 uur moet de capsule koppelen met het ruimtestation.

Te volgen via onze live stream vanaf 15.30 uur! Net als bij de lancering geven we bij volkssterrenwacht Urania ook deze keer de nodige commentaar. 

 

 

Na 9 jaar onderbreking worden er immers weer Amerikaanse astronauten met een Amerikaanse raket vanop Amerikaanse bodem gelanceerd. De astronauten in kwestie zijn Bob Behnken en Doug Hurley. De capsule Crew Dragon en zijn bemanning wordt in een baan om de aarde gebracht door een Falcon 9. Capsule én raket worden geleverd door SpaceX.

 

De eerste  lanceerpoging van woensdag 27 mei kan je hier nog herbekijken.
De livestream met de lancering van zaterdag 30 mei kan je hier nog herbekijken.

 

Bij deze vind je hier enkele filmpjes die we maakten naar aanloop van de eerste lanceerpoging:

Launch America: L-7: Woensdag 20 mei: Nog 7 keer slapen en dan - als er de volgende dagen geen problemen opduiken - worden er opnieuw Amerikaanse astronauten met een Amerikaanse raket vanop Amerikaanse bodem gelanceerd.

Launch America: L-6: Donderdag 21 mei: Nog 6 keer slapen ... en twee Amerikanen mogen na 9 jaar onderbreking aan boord van een Amerikaanse raket vanop Amerikaanse bodem gelanceerd. Vandaag maken we kennis met de twee astronauten, Bob Behnken en Doug Hurley, en meer bepaald met hun vorige ruimtevluchten.

Launch America: L-5: Vrijdag 22 mei: Nog 5 keer slapen ... en twee Amerikanen worden na 9 jaar onderbreking aan boord van een Amerikaanse raket vanop Amerikaanse bodem gelanceerd. Vandaag maken we kennis met de capsule: Crew Dragon.

Launch America: L-4: Zaterdag 23 mei: Nog 4 keer slapen ... en wordt het stilaan tijd om ook eens kennis te maken met de raket die woensdag 27 mei (of beter, zaterdag 30 mei) na 9 jaar onderbreking Amerikaanse astronauten vanop Amerikaanse bodem in een baan om de aarde gaat brengen.

Launch America: L-3: Zondag 24 mei: Nog 3 keer slapen. Maar zou jij gerust kunnen slapen als je weet dat je op een grote bom zit? Gelukkig is er een manier om te ontsnappen als de lancering lijkt fout te lopen. En dat werd de voorbije jaren ook getest. Maak kennis met het "launch abort system" van Crew Dragon.

Launch America: L-2: Maandag 25 mei: Nog 2 keer slapen. Het Kennedy Space Center met het lanceerpad 39A, het is de plaats waar woensdag een Falcon 9 met een bemande Crew Dragon vertrekt, waar Amerika terug aanknoopt met de bemande ruimtevaart. Een plaats met heel wat geschiedenis.

Launch America: L-1: Wat gebeurt er allemaal bij de lancering?

In afwachting van de live stream bekijk zeker onze Urania-trailer.

De koppeling op zondag 31 mei kan je volgen vanaf 15u30 via deze link.