Lichtende nachtwolken tijdens de kortste nacht van het jaar!

Tijdens de nacht van de zomerzonnewende kregen we een prachtige lichtshow van lichtende nachtwolken.

Dit zijn wolken die voorkomen op grote hoogte: 75 tot 85 hoog, veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo'n 20 kilometer hoogte bereiken. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. De gewone wolken, die we meestal zien, steken daar donker bij af en kleuren na zonsondergang eerst rood en vervolgens donkergrijs. De lichtende nachtwolken blijven dan wit, geel-oranje of lichtblauw. De sterren blijven in deze dunne wolken zichtbaar.

In mei, juni en juli kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door deze wolken met een zilverachtige glans. In deze maanden staat de zon laag onder de noordelijke horizon, waardoor deze wolken als het ware van onderuit door de zon worden verlicht. De wolkenslierten hebben een ribbel- of vezelstructuur.


Foto: Yvan Verhelle

 

Dit jaar werden al meerdere keren lichtende nachtwolken waargenomen, maar in de nacht van 21 op 22 juni werden we echt wel verwend! Tot hoog in het zenit waren ze zichtbaar, met een prachtige ribbelstructuur. Tot ver na middernacht bleef de hemel in het noordwesten fel oplichten.

De Urania-fotografen haalden hun hartje op!

Geniet mee van een selectie foto's in deze fotogalerij!