Livestream op 9 april - De lancering van Soyuz MS-18

Op vrijdag 9 april lanceert het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos een Soyuz-raket en een gelijknamige capsule. Aan boord 3 ruimtevaarders. Bestemming: ISS. De lancering van Soyuz MS-18 staat in het teken van 60 jaar bemande ruimtevaart. Op 12 april 1961 werd immers Yuri Gagarin als eerste mens in de ruimte gelanceerd, het begin van de bemande ruimtevaart.

Volkssterrenwacht Urania doet een livestream. In de loop van de ochtend volgen we de lancering en rond de middag doen we het zelfde met de koppeling van de capsule aan het ISS.

 

Urania’s ruimtevaartbabbelaar Koen Geukens vertelt in het eerste deel wat meer over de aanloop naar deze lancering. Een verhaal over het einde van een Russisch monopolie, over commerciële ruimtevaart en de eerste filmopnames in de ruimte (en neen, die eer is niet weggelegd voor Tom Cruise). Uiteraard volgen we ook de lancering die gebeurt vanop de lanceerbasis Baikonur in Kazachstan.

In het tweede deel leggen we uit hoe het komt dat de Russen amper 3 uur nodig hebben om na een lancering het ruimtestation te bereiken waar dat vroeger 2 dagen duurde. En als alles goed gaat, zullen we ook getuige zijn van de koppeling van Soyuz MS-18 en het ISS.