Meer vallende sterren op 12 en 13 augustus 2016

Jaarlijks trekt de aarde door de Perseïdenzwerm, een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Heel wat stofdeeltjes botsen dan met de dampkring van de aarde, en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel is een vallende ster of meteoor.

Vanaf 8 augustus stijgt de activiteit van de Perseïden sterk tot aan het maximum in de nacht van 12 op 13 augustus. Door de hoge stand van de radiant (de plaats vanwaar de meteoren van een zwerm vandaan te lijken komen) aan de hemel, is het grootste aantal Perseïden in de tweede helft van de nacht te zien. Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog een kwartiertje te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel, bij voorkeur in een donkere omgeving met weinig lichtvervuiling. Vanuit een stedelijke omgeving (met veel lichtvervuiling) zal het zichtbare aantal meteoren een stuk lager zijn. Dit jaar zal de maan in begin van de nacht de waarnemingen verstoren. De Maan gaat om 1:35 uur onder. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is rond 3:30 uur. Dan kan je op een donkere plaats tientallen meteoren per uur waarnemen.

Voor de Perseïdenzwerm is er op Urania een infoavond op vrijdag 12 augustus 2016 vanaf 21 uur over dit hemelverschijnsel. Zodra het voldoende donker is, helpen ervaren begeleiders de bezoekers om zoveel mogelijk vallende sterren te vangen. Bezoekers kunnen ook door een telescoop een blik in het heelal werpen, en de zomersterrenbeelden leren kennen. De toegang is gratis.

Nieuw: planetariumvoorstellingen op Urania

We voorzien die avond vanaf 20 uur verschillende planetarium voorstellingen, waar we heel mooi het hemelverschijnsel kunnen tonen. De toegang is 5 euro (inclusief 1 drankje in de Astrobar), voor Urania leden is de toegang gratis.