Nieuwsberichten

Waarom Jupiter geen ringen heeft zoals Saturnus

Jupiter zou – omdat hij groter is – grotere en meer spectaculaire ringen moeten hebben dan Saturnus. Maar nieuw UC Riverside-onderzoek toont aan dat de massieve manen van Jupiter voorkomen dat dergelijke ringen er de nachtelijke hemel verlichten.

Astronomen detecteren een radio "hartslag" miljarden lichtjaren van de aarde

Astronomen van het MIT en universiteiten in Canada en de Verenigde Staten hebben een vreemd en aanhoudend radiosignaal gedetecteerd van een ver sterrenstelsel dat met verrassende regelmaat lijkt te flitsen.

Satelliet fotografeerde bouwplaats van de Extreme Large Telescope

De satellietfoto's tonen de plaats waar momenteel de werken zijn begonnen voor de bouw van één van de belangrijkste toekomstige astronomische instrumenten, de Europese Extreme Large Telescope.

Op 12 juli bij Urania - De eerste foto's van de James Webb Space Telescope

Urania is één van sites in België waar met de steun van ESA op 12 juli de allereerste wetenschappelijke opnames afkomstig van de James Webb Space Telescope voorgesteld gaan worden. En dat kunnen we uiteraard niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Een stap dichter bij het begrijpen van de Melkweg

Het ontrafelen van de mysteries van de Melkweg en het in kaart brengen daarvan is een van de hoofddoelen van de Gaia-missie. Op 13 juni 2022 kwam de missie daar een stap dichter bij met de publicatie van de derde sterrencatalogus.Hiervoor heeft Gaia ongeveer 1,8 miljard hemellichamen waargenomen en gemeten. Tegen het verwachte einde van de missie in 2025 zal de grootste en meest nauwkeurige sterrencatalogus tot nu toe zijn gemaakt, bestaande uit ongeveer twee miljard hemellichamen.

Een rare ster produceerde de snelste nova ooit

Astronomen zijn in rep en roer na het observeren van de snelste nova ooit geregistreerd. De ongewone gebeurtenis vestigde de aandacht van wetenschappers op een nog meer ongewone ster. Door verder onderzoek vinden ze misschien niet alleen antwoorden op de vele verbijsterende eigenschappen van deze nova, maar ook op grotere vragen over de chemie van ons zonnestelsel, de dood van sterren en de evolutie van het heelal.

Conny Aerts wint de Kavli-Prijs 2022 voor Astrofysica

Op 1 juni 2022 maakte de Noorse Academy of Science and Letters bekend dat de Kavli-prijs 2022 voor Astrofysica werd gewonnen door Conny Aerts samen met collega-sterrenkundigen Jørgen Christensen-Dalsgaard (Denemarken) en Roger Ulrich (VS). Deze prestigieuze prijs wordt beschouwd als de grootste wetenschappelijke onderscheiding na de Nobelprijzen.

Nieuwe reeks waarnemingen met Gaia vrijgegeven.

Op maandag 13 juni maakte ESA de nieuwe waarnemingen van Gaia openbaar. Deze derde release zorgt meteen voor het meest gedetailleerde overzicht van onze eigen Melkweg tot nog toe. Maar met deze nieuwe release komt ook heel wat extra info ter beschikking. Over duizenden planetoïden maar ook over dubbelsterren en zelfs sterbevingen.

Planeten van dubbelsterren zijn de doelen in de zoektocht naar buitenaards leven

Planetaire systemen rond sterren ter grootte van onze zon zijn voor de hand liggende doelen voor astronomen die buitenaardse levensvormen proberen te lokaliseren, en bijna elke tweede ster in die categorie is een dubbelster - twee sterren die door zwaartekracht aan elkaar zijn gebonden. Nieuw onderzoek van Denemarken en de Universiteit van Michigan geeft aan dat planetenstelsels op een heel andere manier worden gevormd rond dubbelsterren dan rond afzonderlijke sterren zoals de zon.

De tijd bijhouden met de kosmos

Verschillende technologieën, netwerken en instellingen profiteren van of vereisen nauwkeurige tijdregistratie om hun activiteiten te synchroniseren. De huidige manieren om tijd te synchroniseren hebben een aantal nadelen die een nieuw voorgestelde methode probeert aan te pakken. De kosmische tijdsynchronisatie werkt door apparaten te synchroniseren rond kosmische stralingsgebeurtenissen die door die apparaten worden gedetecteerd. Dit zou nauwkeurige timing-mogelijkheden kunnen bieden aan remote sensing-stations, of zelfs onder water, op plaatsen waar andere methoden niet kunnen dienen. Vroege tests zijn veelbelovend, maar de echte uitdaging ligt misschien in de toepassing van deze nieuwe techniek.

Pages