Metersgrote inslagkrater op de maan ontstaan tijdens maansverduistering van 21 januari

Tijdens deze maansverduistering is een metersgrote inslagkrater op de maan ontstaan.

Waarnemers die de totale maansverduistering van 21 januari bekeken, waren getuige van een relatief zeldzame gebeurtenis: een meteorietinslag op de maan. Volgens Spaanse astronomen sloeg de ruimtesteen in met een snelheid van 61.000 kilometer per uur. Daarbij zou een ongeveer 15 meter grote krater zijn ontstaan (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 1 mei).

The flash from the impact of the meteorite on the eclipsed Moon, seen as the dot at top left (indicated by the arrow), as recorded by two of the telescopes operating in the framework of the MIDAS Survey from Sevilla (Spain) on 2019 January 21. Credit: J. M. Madiedo / MIDAS “Moon Impacts Detection and Analysis System”.

Zoals gebruikelijk werd de maansverduistering van 21 januari 2019 door een groot aantal amateur-astronomen gevolgd. Hun verslagen wijzen erop dat de flits die bij de inslag ontstond fel genoeg was om met het blote oog waarneembaar te zijn. De Spaanse astronomen hebben het verschijnsel gefilmd met de acht telescopen van het Moon Impacts Detection and Analysis System (MIDAS). Het is voor het eerst dat er een inslag tijdens een totale maansverduistering is vastgelegd. Anders dan de aarde heeft de maan geen beschermende atmosfeer, waardoor ook kleine meteorieten zijn oppervlak kunnen bereiken. Omdat deze inslagen zich met hoge snelheden voltrekken, verdampen de meteorieten direct bij inslag, wat gepaard gaat met een korte flits. In dit geval duurde die 0,28 seconde. Uit de MIDAS-opnamen kan worden afgeleid dat het inslaande projectiel een massa van 45 kilogram had en 30 tot 60 centimeter groot moet zijn geweest. Bij de inslag zou een hoeveelheid energie zijn vrijgekomen die overeenkwam met 1,5 ton TNT. (EE)

De maan is de enigste natuurlijke satelliet van de aarde en heeft een diameter van 3.475,9 kilometer. De gemiddelde afstand tussen de maan en onze aarde bedraagt ongeveer 384.450 kilometer en dit verlaten, grijs hemellichaam beschikt niet over een eigen atmosfeer. De totale massa van de maan bedraagt 1/81 van die van de aarde en na de aarde is dit het object in het universum waar we het meest over weten. De maan wordt al vele duizenden jaren waargenomen en door het bestuderen van de maanfasen konden Griekse filosofen al tot de vaststelling komen dat onze planeet rond was. Met de komst van de ruimtevaart is de kennis van onze maan zeer goed uitgebreid en dit is nog steeds het enige hemellichaam, naast de aarde, waar de mens ooit voet op heeft gezet.

Bron:

http://www.astronieuws.nl/
https://ras.ac.uk/news-and-press/research-highlights/space-rock-hit-moon-61000-kilometres-hour
https://www.spacepage.be/artikelen/het-zonnestelsel/de-planeten/de-aarde/de-maan

Auteur: Jan Vyvey

Opmerking: De inslag werd ook gefotografeerd door Urania-lid Jona Gladines. De opname prijkt op de voorpagina van De Sterrenwachter, meer bepaald het maart-aprilnummer van dit jaar.