Nasa introduceert nieuwe Mars 2020 Rover

Gisteren stelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in Washington haar nieuwste paradepaardje voor. De Mars 2020 Rover zal, what's in a name, gelanceerd worden in het jaar 2020. De structuur van de rover zal wellicht sterk gelijken op die van zijn broertje Curiosity. Wel heeft hij maar liefst 7 gloednieuwe instrumenten aan boord ter waarde van zo’n 130 miljoen USD.

Opmerkelijk is dat er dubbel zoveel voorstellen voor instrumenten werden ingediend door wetenschappers wereldwijd, zo’n 58 in totaal, dan andere jaren. Het bewijst dat de wetenschappelijke belangstelling voor de exploratie van Mars almaar groeit.  Uiteindelijk haalden slecht 7 de eindmeet waaronder de Franse SuperCam Mast Unit, de Noorse RIMFAX Antenna en de Spaanse Meda Mast.

Met zijn uiterste gesofisticeerde hardware en nieuwe tools gaat de 2020 Rover de potentiële bewoonbaarheid van de landingszone onderzoeken en op zoek gaan naar sporen van uitgestorven levensvormen.   De data van de rover zal opnieuw een grote bijdrage leveren aan onze kennis over de rode planeet en hoogstwaarschijnlijk de deur openzetten voor een toekomstige bemande missie.

U leest hier meer op de website van Nasa (Engelstalig).