New Horizons moment van de waarheid

Na een reis van meer dan 9 jaar en bijna 5 miljard km nadert Nasa's ruimtetuig New Horizons de dwergplaneet Pluto. Het is dan ook alle hens aan dek voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie nu de fly-by experimenten officieel opgestart worden.

Op 8 juli stuurde New Horizons nog een recente opname terug van Pluto. Het is tot nu toe de meest gedetailleerde foto ooit genomen door NH met zijn Long Range Reconnaissance Imager (LORRI). De foto werd genomen op een afstand van 'slechts' 8 miljoen km (onze zon bevindt zich op 150 miljoen km) van de dwergplaneet en het is het eerste contact sinds de ruimtesonde op 4 juli in stand-by modus ging omdat er een probleem met de hoofdcomputer werd vastgesteld. Ondertussen is het akkefietje verholpen en is het in spanning afwachten op de dichtste nadering (14 juli) en dus bijgevolg nog spectaculairdere foto's. Deze zullen in een tot wel 500 maal hogere resolutie te zien zijn dan de huidige foto's!

 

Ruwweg in het midden zie je de optimale close-up zone van de fly-by op 14 juli. Deze zijde van Pluto wordt gedomineerd door 3 grote 'vlekken'. De onderste donkere vlek, gekend als de walvis; de lichte hartvormige vlek van bijna 2000 km breed rechtsonder en bovenaan een poolgebied met variërende lichtsterkte. (NASA)