Nieuwe robotrace ISS van start

Een nieuwe robotrace is losgebarsten in Europa. Na een geweldige prestatie eerder dit jaar zal er opnieuw een eskader aan miniatuursatellieten tot leven komen aan boord van het internationale ruimtestation ISS om opdrachten van studenten uit te voeren.

Spheres (Synchronised Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites) zijn satellieten ter grootte van een volleybal. Ze zijn voorzien van een eigen energiebron, voortstuwingsmechanise en navigatiesystemen.

Robotwedstrijden
Afgelopen winter werden de Spheres al gebruikt tijdens de Zero-Roboticswedstrijd waarbij 25 teams bestaande uit middelbare schoolleerlingen de strijd met elkaar aan gingen onder het toeziend oog van ESA-astronaut André Kuipers.

Na het succes van die wedstrijd wordt er nu een nieuwe wedkamp opgezet. De nieuwe wedstrijd is toegankelijk voor scholieren uit alle landen die bijdragen aan ESA. Het toernooi zal uiteindelijk bestaan uit 25 teams per ESA-lidstaat.

De deelnemers moeten tijdens de wedstrijd een project verzinnen voor de Spheres, waarin de robots moeten wentelen, draaien, bewegen en zweven. Vrijwilligers helpen de jongeren met het besturen van de robots aan boord van het ruimtestation.

Inschrijven
Om deel te nemen aan de wedstrijd dienen teamleiders hun team voor september in te schrijven op de Zero-Robotics-website. Op 9 september zal de wedstrijd en de regels gepresenteerd worden tijdens een evenement bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Amerikaanse stad Boston. Dat evenement kan live gevolgd worden via een webstream, waarbij ook vragen gesteld kan worden via Twitter.

Deelname aan het toernooi is gratis en inschrijvingen zijn opengesteld voor alle bovenbouw-afdelingen van middelbare scholen. Leraren worden aangemoedigd om samen te werken met de schoolteams. Om de finale te behalen moeten teams eerst enkele simulatierondes doorlopen. De teams die daarbij de hoogste scores behalen gaan door naar de finale. In die finale in januari 2013 krijgen de deelnemende teams de kans om de echte in ruimte aanwezige Spheres te besturen vanaf de aarde.