Onderzoekers vinden dat tientallen planeten betere levensomstandigheden hebben dan de aarde.

Schrijvend in het tijdschrift Astrobiology heeft een groep onderzoekers onder leiding van de wetenschapper Dirk Schulze-Makuch van de Washington State University twee dozijn "super bewoonbare" planeten buiten het zonnestelsel geïdentificeerd die ouder, groter, warmer en mogelijk natter zijn dan de aarde.

Hoewel deze planeten allemaal meer dan 100 lichtjaar van ons verwijderd zijn, zou de studie nuttig kunnen zijn bij het beheren van toekomstige observatie-inspanningen, zoals van NASA's James Web Space Telescope, het LUVOIR (Large Ultraviolet Optical Infrared Surveyor) ruimteobservatorium en de PLATO-ruimtetelescoop van het European Space Agency.

"Met de volgende ruimtetelescopen die eraan komen, zullen we meer informatie krijgen, dus het is belangrijk om een aantal doelen te selecteren", zei Schulze-Makuch. “We moeten ons concentreren op bepaalde planeten die de meest veelbelovende omstandigheden hebben voor complex leven. We moeten echter oppassen dat we niet vastlopen op zoek naar een tweede aarde, want er kunnen planeten zijn die misschien geschikter zijn voor leven dan de onze. "

Bij de tekening; Hoe een superleefbare planeet eruit zou kunnen zien. Het heelal zou talloze planeten kunnen hebben die geschikter zijn voor leven dan de onze, en onderzoekers hebben nu maar liefst 24 kanshebbers geïdentificeerd. Bron: Wikimedia.org, CC BY-SA 4.0


In de studie werd gekeken naar de 4.500 bekende exoplaneten om planeetster-systemen te identificeren met zonnen die koeler zijn dan de onze, waardoor er meer tijd voor leven ontstaat om zich te ontwikkelen, en systemen met K-dwergsterren, die koeler, minder massief en minder lichtgevend zijn dan de zon, maar een veel grotere levensduur hebben.

Zeer oude planeten werden als ongunstig voor het leven beschouwd omdat ze waarschijnlijk hun geothermische warmte zouden hebben uitgeput en geen beschermende aardmagnetische velden zouden hebben. De sweet spot voor het leven werd vastgesteld op ongeveer 5 miljard tot 8 miljard jaar (de aarde is ongeveer 4,5 miljard jaar oud).

Een ander criterium dat in het onderzoek werd gebruikt, was grootte en massa. Planeten die ongeveer 1,5 keer groter zijn dan de aarde werden als ideaal beschouwd, omdat van hen verwacht wordt dat ze hun inwendige verwarming door radioactief verval langer vasthouden en een sterkere zwaartekracht hebben om een atmosfeer gedurende een langere periode vast te houden.

Ten slotte keken onderzoekers naar water (vooral in de vorm van vocht, wolken en vochtigheid) en de oppervlaktetemperatuur. Iets meer van elk, in vergelijking met de aarde, werd als gunstiger beschouwd voor het ontstaan en de ontwikkeling van leven.

Geen van de 24 geïdentificeerde kandidaten voldoet aan alle gespecificeerde criteria, maar één heeft er maar liefst vier, wat zou kunnen betekenen dat het leven veel comfortabeler is dan onze thuisplaneet. "Het is soms moeilijk om dit principe van superbewoonbare planeten over te brengen, omdat we denken dat we de beste planeet hebben", zei Schulze-Makuch. “We hebben een groot aantal complexe en diverse levensvormen, en vele kunnen in extreme omgevingen overleven. Het is goed om een flexibel leven te hebben, maar dat betekent niet dat we van alles het beste hebben. "


Auteur: Jan Vyvey
Bron: news.wsu.edu