Perseverance landt op Mars.

Op donderdag 18 februari om 21u55 onze tijd landt Perseverance (a.k.a. Mars2020) op Mars en dat na een 7 minuten tocht door de atmosfeer van de Rode Planeet.

Wat is Perseverance?
Perseverance is de nieuwste Marsrover van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. Het lijkt sterk op de in 2011 gelanceerde Curiosity. De belangrijkste taak van de nieuwe Marsauto is het verzamelen van bodemmonsters die uiteindelijk begin van de jaren 2030 op de Aarde moeten terechtkomen.

Wat gaat er die 18de februari gebeuren?
Perseverance - beschermd aan de onderkant door een hitteschild en door een "deksel" (backshell) aan de bovenkant - wordt 10 minuten voor de binnenkomst in de atmosfeer afgezet door de Cruise Stage. De duik door de dampkring staat ook bekend als de "7 Minutes Of Terror". Een combinatie van hitteschild, parachute, remraketten en een zgn. SkyCrane moeten Perseverance veilig en wel op het oppervlak zetten. Aan de onderkant van Perseverance werd Ingenuity bevestigd, een kleine drone die de eerste weken op Mars verondersteld wordt wat rond te vliegen, vooraleer Perseverance op zoek kan gaan naar sporen van leven dat misschien ooit te vinden was in de krater Jezero.

Kan ik dit live volgen?
Ja, dat kan. Meer zelfs, volkssterrenwacht Urania voorziet een livestream!!!

 

 

En om je in afwachting al wat op te warmen, is er ook deze trailer.

 

 

 

Meer info:
Die vind je o.a. terug in Urania's ruimtevaartbabbel.
RB26 - Mars Sample Return


Maar ook:
RB28 - Drie sondes komen bij Mars aan.
RB13 - Al AMal - Naar Mars met de Verenigde Arabische Emiraten.
RB14 - Tianwen 1 - Met China naar Mars.
RB12 - Het Grote Gruwelijke Marsmonster.