Philea landt op 12 november op site "J"

De ESA heeft beslist om op woensdag 12 november de onbemande sonde Philae te laten landen op de komeet 67P alias “Churyumov-Gerasimenko”. Tien jaar geleden vertrok Philae aan boord van de sonde “Rosetta” naar 67P. Sinds begin augustus vliegt Rosetta met Philae aan boord in formatie mee met de komeet.

ESA-sonde Philea op 12 november naar site “ J “ op komeet 67P

Op 12 november wil  de ESA  de sonde “Philae” laten landen op de kop van komeet 67P alias “C-G”, wat staat voor “Churyumov-Gerasimenko”, naar de twee ontdekkers.

 

Churyumov-Gerasimenko alias “C-G” of 67P op 4 augustus 2014. (ESA)

Na een reis van 10 jaar bereikte de ESA-sonde Rosetta (met aan boord de lander) op 6 augustus de komeet 67P en vliegt sindsdien in formatie naast de komeet, eerst op 100 km, dan op 50 km, dan op 30 km afstand en op de dag van de landingspoging 22,5 km.

Op 15 oktober koos de ESA definitief voor het landingsgebied “ J “.

  

Links: Komeet 67P met landingsplaats “ J” voor Philae.   Rechts: Site “J “ in detail,  vanop 30 km hoogte.  (ESA)

De hellingen van site “J” zijn minder dan 30° en er zijn weinig of geen rotsen of grote keien op de grond, waardoor de kans klein wordt dat Philae bij de landing zou omvallen. Verder is er genoeg zonlicht voor de zonnecellen van Philae. En de lander kan ook maximaal in radiocontact blijven met het moederschip Rosetta. Van de tien onderzochte landingsplaatsen bleek site “ J “ de beste kansen te bieden op een geslaagde landing.

Toch is de ESA is niet onverdeeld gelukkig. Site “ J “voldoet niet 100% aan alle criteria voor een veilige, geslaagde landing en missie op de komeet. De ESA laat verstaan dat de kans op succes minder dan 70% is.

 

Philae op weg naar de kop van 67 P.  (ESA)

De ESA heeft nu een landingsscenario uitgewerkt. Rosetta zal de lander Philae lossen op woensdag 12 november om 9u35 Belgische Tijd en dat vanop een hoogte van 22,5 km boven de kop van de komeet. “Philae” maakt dan een afscheidsfoto van Rosetta. De afdaling duurt zowat 7 uur. Als Philae zich kan vasthaken aan de komeet is de eerste opdracht een panoramische foto van de landingsplaats te maken. Omdat radiosignalen er 20 minuten over doen om de aarde te bereiken is de afloop van de landingspoging pas bekend rond 17u Belgische Tijd.

 

Herman Henderickx, Brussel, 17 oktober 2014.