Planetoïdengordel ontdekt rond heldere ster Wega

De heldere ster Wega van het sterrenbeeld de Lier (een van de drie sterren van de Zomerdriehoek), heeft een planetoïdengordel net zoals de zon. Wega is ongeveer twee keer zo zwaar en dertig keer zo lichtsterk als de zon; de ster staat op een afstand van 25 lichtjaar. De planetoïdengordel is ontdekt op foto's die gemaakt zijn met het PACS-instrument van de Europese infrarood-ruimtetelescoop Herschel en in spectroscopische metingen van de Amerikaanse Spitzer Space Telescope.

 

De planetoïdengordel rond Wega strekt zich uit van ca. 11 tot 14 astronomische eenheden van de ster (1 AE is de gemiddelde afstand van de aarde tot de zon, ca. 150 miljoen kilometer). Op grotere afstand, van ca. 90 tot 120 AE bevindt zich een koudere gordel van ijzige brokstukken, vergelijkbaar met de Kuipergordel in ons eigen zonnestelsel. De twee gordels bevatten meer materiaal dan de overeenkomstige gordels in het zonnestelsel. Ze zijn bovendien 3 à 4 keer zo groot in middellijn.

In de lege ruimte tussen de twee 'puingordels' van Wega bevinden zich mogelijk enkele tot nu toe onontdekte planeten, vergelijkbaar met de reuzenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus die zich in ons zonnestelsel tussen de planetoïdengordel en de Kuipergordel bevinden.

De ontdekking van de planetoïdengordel werd deze week bekendgemaakt op de 221ste bijeenkomst van de American Astronomical Society in Long Beach, Californië.