Pluto tot in het kleinste detail

De NASA-sonde New Horizons stuurt nog altijd – en nog een jaar lang – foto’s en informatie van tijdens de scheervlucht op 14 juli terug naar de aarde.

Net voor Sinterklaas werden de scherpste foto’s tot nog toe vrijgegeven. De beelden zijn zes keer scherper dan de beste die tot nu toe vrijgegeven werden. De beelden zijn genomen een kwartier voor de dichtste nadering van New Horizons tot Pluto. De sonde was toen 17.000 km verwijderd van de dwergplaneet.

Een overzichtsfoto van het noordelijk halfrond van Pluto met de zone waaruit de volgende drie scherpste foto’s van Pluto komen.De witte vlakte onderaan in het midden is de ijsvlakte Spoetnik Planum. (NASA)

 

The Mountainous Shoreline of Sputnik Planum

De grens tussen Spoetnik Planum, een vlakte van stikstof-rijk ijs, een berggebied. De bergen – informeel “al-Idrisi gebergte” - zijn tot 2,5 km hoog. Alleen diepgevroren waterijs kan op Pluto zulke hoge bergen vormen. Het beeld is 80 km breed. De bovenkant wijst naar het noordwesten. (NASA)

 

Layered Craters and Icy Plains

In de Spoetnik Planum ijsvlakte hebben meteorieten gaten geslagen. Daarbij komen de onderliggende lagen aan het licht. Waaruit die lagen bestaan is nog niet uitgemaakt. De krater met donkere binnenkant is blijkbaar jonger dan de andere want het uitgestoten materiaal (“ejecta”) is nog altijd zichtbaar. De kraters liggen in de “Burney Basin” (250 kilometer diameter) genoemd naar Venetia Burney, het Engelse schoolmeisje dat als eerste de naam “Pluto” voorstelde bij diens ontdekking in 1930. De bovenkant van de foto wijst naar het noordwesten. (NASA)

 

Pluto’s ‘Badlands’

De “Badlands” op Pluto, genoemd naar de “Badlands” in de VS. Bovenaan is een scherpe bergwand te zien, bijna 2,5 km hoogte. Het is een onderdeel van een canyon van honderden km lengte in het noordelijk halfrond van Pluto. Onderaan gaat het berggebied over in de ijsvlakte Spoetnik Planum. De bovenkant van de foto wijst naar het noordwesten.. (NASA)

 

NASA heeft die foto’s verwerkt tot een filmpje dat te vinden is op Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=B0xkupKwjfM&feature=player_embedded

 

Herman Henderickx

Brussel, 8 december 2015