Ringvormige zonsverduistering op de eerste schooldag!

De eerste schooldag van de kinderen in Centraal Afrika, Madagaskar en Réunion krijgt een wel heel speciale betekenis.  Rond 9u15 onze tijd vindt er op dat moment hoog boven de hoofden van de kinderen in het zuiden vanTanzania een ringvormige zonsverduistering plaats.  De Zon zal gedurende 3 minuten voor 95% bedekt zijn. De “ring of fire” zoals dit ook wel genoemd wordt, komt in slechts 1 op 3 zonsverduisteringen voor deze eeuw.  Zo’n 50 Astroreizigers van Urania zakten af naar het magische eiland Réunion om de eclips te gaan waarnemen.

Door haar ellipsvormige baan is de afstand van de Maan tot de Aarde niet constant. Wanneer de Maan zich in de buurt van haar aphelium (verste punt tot de Aarde) bevindt en op dat moment precies op één lijn met Aarde en Zon komt te staan, dan zien we een ringvormige zonsverduistering. De Maan zal vanaf de Aarde gezien immers kleiner lijken dan gemiddeld. Te klein om de hele Zon nog te kunnen bedekken. Dit soort zonsveruisteringen kan niet worden waargenomen zonder eclipsbril of zonnefilter. Hoewel in dit geval slechts 5% van de Zon zichtbaar blijft, is dat nog steeds voldoende om het menselijke oog ernstige schade toe te brengen!

Ringvormige zonsverduisering uit 2012.

De centrale lijn van deze zonsverduistering loopt doorheen Centraal Afrika (o.a. onze voormalige kolonie de DR Congo) en de eilanden Madagaskar en Réunion. Onze Astroreizigers kozen deze laatste als uitvalbasis om de eclips te gaan waarnemen. Voor het kleine paradijselijke eiland van slechts 2500 km² en minder dan een miljoen inwoners is de plotse toestroom van eclipsjagers een bijzondere gebeurtenis. De Urania waarnemers zullen op het zuidelijk deel van het eiland (Saint-Pierre) post vatten, omdat dit dichter bij de centrale lijn ligt. Op donderdag 1 september omstreeks 10u20 onze tijd begint voor hen het spectakel waar ze voor gekomen zijn. Rond 12u (onze tijd) zien ze dan de befaamde “vuurring” hoog  boven het paradijselijke eiland. Meteo France voorspelt voor morgen helder weer, wat natuurlijk goed nieuws is!  

In de zone rond de centrale lijn (rood) zien waarnemers de ringvormige zonsverduistering.

Urania Astroreizigers nemen waar vanop het eiland Réunion. (klik om te vergroten)

Afreizen naar Afrika is wellicht te laat. Volg daarom morgen de livestream van SLOOH.